- hirdetés -

A Díszítő Művészeti Szakkör minden héten várja a kézimunkázni vágyókat!
A még 1964. március 1-jén megalakult szakkört Sonkolyos Károlyné (Margit néni) vezeti már a kezdetek óta. Az összegyűltek célja az, hogy Magyarország (és a határon túli magyarság) összes népi hímzését elsajátítsák. A szakkörnek jelenleg 29 tagja van, akik között vannak, akik hímzéssel, csipkeveréssel, mások kosárfonással, bőrdíszművességgel foglalatoskodnak.
Heti két alkalommal szervezi meg a szakkört Margit néni, a művészeti vezető: hétfő délután 1-4-ig a művelődési házban, valamint szerdán ugyanebben az időpontban Szentetornyán, az Öregek Otthonában várja az érdeklődőket.
A foglalkozásra járók minden évben egy-egy tájegység jellemző hímzését tanulják meg. Tavaly például Matyót, idén pedig már erdélyit varrnak.
Margit néni nagyon fontos szempontként tartja számon az „eredetiséget”. Elve, hogy a készített motívum nem térhet el sem nagyságban, sem színben, sem a fonál fajtájában, sem az alapanyagában az eredetitől, attól, amilyen a múzeumban is megtalálható.
Így például az „orosházi szálon varrott” is csak takácsvászonra, gyapjúval varrott lehet, amihez csak sötétkék, óarany, vörös és négerbarna színeket használhatnak.
A szakkör mottója: „Itt nálunk mindenki a szépnek a szeretetéért dolgozik!”
Margit néni és a többi tag vár mindenkit, – legyen akár kezdő, akár képzett kézimunkázó – a szakkör tagjai közé!
Anyagot mindenki hozzon magával!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.