- hirdetés -

Az orosházi muzsikus művésztanárként és bárzenészként is bizonyít.
A városunkból származó fiatal zenészt bizonyára sokan ismerik. Ha nem is az iskolából, akkor a fellépései által. A sokrétű muzsikus tanít és korrepetítorkodik, ezen kívül egy musicalben és DJ-k mellett zongorázik, de szívesen fellép kávézókban és bárokban is. Legújabb projektjében egy ütős együttessel áll színpadra. Evvel a formációval igen nagy sikereket értek már el, és ez még csak a kezdet. Furák Péter mesél…
Hol tanultál meg zongorázni? Hány évesen kezdtél el játszani?
Orosházán születtem, és természetesen az orosházi zeneiskolában kezdtem zongorát tanulni Pechán Zoltánné Marika néninél 7 éves koromban. Az Ő munkája mellett, Dinnyés Pista bácsinak köszönhetek még igazán sokat. Ők tanítottak meg a zene szeretetére és a kitartásra, ami ezen a nehéz pályán nélkülözhetetlen.
Végzettséged szerint is zongoraművész vagy?

Furák Péter
Furák Péter
Igen, zongoraművész diplomám van. 2006-ban szereztem a Zeneakadémia és a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának művész szakán, ahol Dr. Duffek Mihály volt a mesterem.
Más zenekar zongoristájaként is találkozhatunk veled?
Szakmai életem hál’Istennek igazán szerteágazó. Sok stílusban van szerencsém dolgozni. Játszom a Vámpírok Bálja musicalben a Magyar Színházban, ahol nyáron egy újabb musicalt mutatunk be. Van egy nagyon érdekes formáció, amiben egy DJ mellett játszom élőben. A Zoohacker Remake Orchestrában rajtam kívül zenél még egy gitáros, egy trombitás és egy énekesnő is. Lounge műfajban játszunk leginkább, de most tavasszal a Millenáris parkban lesz egy nagy DJ fesztivál, ahol bizony pörgősebb zenéket is hallhatnak az érdeklődök.
Emellett korrepetítorkodom is énekesek mellett, és most januártól felvettek a Magyar Táncművészeti Főiskolára – ami a volt Balett Intézet- , mint zongorakísérő művésztanár. Talán ami most igazán a szívem csücske, az a Talamba Ütőegyüttes Gödöllő. Velük megyek majd egy nagyszabású cross-over kamaraversenyre is.
Hogyan kerültél kapcsolatba velük?
A fiúkkal már az egyetemi évek óta barátságban vagyunk, hiszen együtt végeztünk Debrecenben. A sors viszont úgy hozta, hogy először a tavalyi MTV Icon koncerten léptünk fel együtt. Ez az este Demjén Ferenc előtt tisztelgett, ahol a Talamba vendége volt még két kiváló fiatal énekes, Szalóki Ági és Fábián Juli. Azóta komoly közös munka folyik, hiszen több nagyszabású koncertünk volt együtt. A Művészetek Palotájában, a debreceni Kölcsey Központban és a Gödöllői Sportcsarnokban is volt szerencsém 1200 ember előtt játszani, ami egy fantasztikus élmény volt.
Az orosházi zongorista az ütősök között Gödöllőn
Az orosházi zongorista Gödöllőn is játszott a Talambásokkal
A zenekar rendkívül kreatív. Elképesztő ötletekkel, hihetetlen technikai felkészültséggel ajándékozzák meg koncertjeik hallgatóit. Hangszerparkjuk hatalmas, amit mind saját erejükből hoztak össze. A zenekar két zeneszerzője Szitha Miklós és Grünvald László, fantasztikusan tehetséges emberek, akikkel nagy öröm és persze hatalmas kihívás is együtt muzsikálni.
Milyen versenyen szerepeltek együtt, és győztesként mivel gazdagodtatok?
Az I. Nemzetközi Crossover Kamarazenei Versenyt 2010. március 22 – 28 között rendezik Szentpéterváron, amelyet a világhírű Terem Quartet és Szentpétervár Kulturális Bizottsága hirdetett meg. A Talamba Ütőegyüttes Gödöllő arculatához és tevékenységéhez jól kapcsolható versenykiírás felkeltette az érdeklődésünket. Elindultunk a versenyen, és a zsűri döntése alapján bejutottunk a II. fordulóba. Így mi képviselhetjük Magyarországot, Gödöllőt Szentpéterváron, ezen a nagyszabású nemzetközi megmérettetésen, ahová a világból összesen 73 együttes juthatott be. Számos producer és impresszárió fogja követni az eseményt, ami egy jó lehetőség lehet a kapcsolatépítésre és bemutatkozásra.
httpv://www.youtube.com/watch?v=WGcHLsyGPyg
A Talamba Ütőegyüttes Gödöllő vendége rajtam kívül még ezen a versenyen és előtte a koncerteken Petrák Péter nagybőgős lesz, aki a Gráci Opera szóló bőgőse. A fődíj 20 ezer Euro, ami bizony komoly összeg. Ám, ha belegondolunk, hogy a hangszerpark kamionnal való kijuttatása, a zenekar repülőjegye, szállása, étkeztetése mennyibe kerül, akkor csak egy lehetőségünk marad: nyerni kell. Egyébként a Talamba folyamatosan keresi a támogatókat, hogy ki tudjunk jutni, mert ez az összeg sajnos még nem áll rendelkezésünkre. A versenyen mindenképp szép eredményt szeretnénk elérni, és ezért már most is sokat próbálunk és koncertezünk is, ahol a verseny műsorát játsszuk el. Gödöllőn, Budapesten, Gödön és Vácott is lesz hangversenyünk.
Orosházára hazajársz néha koncertezni? Mikor láthatunk itthon újra?
Ha hívnak, szívesen megyek játszani. Jelenleg nincs meghívásom, úgyhogy sajnos nem tudom megmondani. Viszont a  weboldalamon mindig friss a koncert lista, és akit érdekel, ott megtalálja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.