- hirdetés -

Totális orosházi siker született a Magyar Autóklub által meghirdetett országos versengésben.
A Magyar Autóklub Ifjúsági Bizottsága szervezésében az Autósélet című havi képeslap általános iskolások részére hirdette meg országos KRESZ totó vetélkedőjét. Összesen 450 diák jelentkezett a megmérettetésre az országból, Békés megyéből azonban csupán az orosházi városi általános iskola nevezett.
A Czina Sándor iskola három nyolcadikos tanulója – Banyó Renáta, Pócsik Tamás és Rafael Bence – szabályosan lelépte a mezőnyt, így mindhárom dobogós helyezés városunkba került.
Sikerük nem véletlen, hiszen az iskolában működik egy közlekedési szakkör, melyet Jósné Kiss Erzsébet KRESZ szakreferens vezet. Ő volt a diákok felkészítője is. Jósné elmondta, hogy a foglalkozásokra 16 diák jár a felső tagozatosok közül, emellett technika és osztályfőnöki órán is tanulják a gyerekek a KRESZ ismereteket.

A három győztes:
A három győztes: Pócsik Tamás, Banyó Renáta, Rafael Bence (Fotó: Melega Krisztián)

Nehéz kérdések, pontos válaszok

A totó nem volt egyszerű, bizony egy felnőttnek is könnyen beletört volna a bicskája.
– Elsőbbségadás útkereszteződésben, táblaismeret és a kerékpárosokra vonatkozó vezetéselméleti kérdések voltak a tesztlapon, melyek nehézségi foka igen magas volt – mondta el Faludi János, a Magyar Autóklub Dél-Alföldi Regionális Szervezetének alelnöke, aki egyben átadta a díjakat és az elismeréseket is.
A József Attila iskolában szerdán nem csupán az első három helyezettet díjazták. Rajtuk kívül további 41 tanulót jutalmaztak láthatósági mellénnyel, hisz ők is részt vettek a versenyen. Az ő felkészítőjük Losonczi István volt.
Miközben a három győztes a teljesen megérdemelt ajándékokat mustrálgatta, kifaggattuk őket. Megtudtuk, hogy tanárukon keresztül értesültek a versenyről, és nem is volt kérdés számukra, hogy beneveznek.
– Rendszeresen közlekedek, így számomra nagyon fontos, hogy ismerjem a KRESZ szabályokat. Ráadásul ezzel a tudással remélhetőleg könnyebb lesz majd jogsit szereznem, ha eljön az ideje – mondta Pócsik Tamás, akitől Banyó Renáta vette át a szót:
– Számomra sem volt kérdés, hogy nevezek a versenyre. Mivel évek óta tanuljuk a KRESZ szabályait az iskolában, így sokkal könnyebben ment a feladatmegoldás – mondta.
Beszélgetés közben derült ki, hogy Rafael Bencének nem ez az első versenye, melyet megnyert, két évvel ezelőtt egészen Spanyolországig jutott KRESZ tudásával.
– Egy országos versenyt nyertem, melyet szintén az autóklub írt ki, ennek volt jutalma egy spanyol utazás, ahol negyedmagammal képviseltem Magyarországot egy európai közlekedési versenyen. Több mint 20 csapat indult, mi a nyolcadik helyet szereztük meg. Akkor a kerékpár volt a középpontban, elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldani – mesélte korábbi élményeit Bence.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.