- hirdetés -

Az Alföldben 9 éven át amortizálódott egy zongora. Most végre jó kezekbe került!
– Jobb sorsra érdemes ez a zongora, ezért nagyon örülnénk, ha még meg lehetne menteni – mondta Riczánné Muzsik Ibolya, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatónője, hiszen a hangszer most már a zeneiskolában, jó körülmények között van. Az intézmény megfelelő helyen tárolja, és megpróbálja felújíttatni a már oly sokat megélt zongorát, ami a közelmúltban a város tulajdonába került romos Alföld szállóból menekült meg.

9 év után új élet reménye
9 év után fordulhat a zongora sorsa (fotó: Melega Krisztián)
– Úgy gondolom, hogy semmilyen értéket nem szabad veszni hagyni, de egy hangszert, aminek az ára használtan is 1-1,5 millió forintnál kezdődik, azt főleg nem. Németh Béla polgármester a mi kezünkbe helyezte a sorsát, és reméljük, hogy sikerül megmentenünk – folytatta gondolatait az intézmény igazgatója.

Víz, jég, ütés, rúgás… de még él

Egy ilyen páncéltőkés zongora újonnan körülbelül 15 millió forint értékű, így érdemes időt és pénzt szentelni rá. A hangszert előbb egy asztalossal fogják megnézetni, aztán pedig egy hangszerésszel. Még nem lehet tudni, hogy használható lesz-e a jövőben. Ez csak akkor fog kiderülni, ha kiszárad, ugyanis még az egész csupa víz és penész. Ez a zongora már szinte mindent megélt. Jégréteg állt rajta, ázott-fázott, ütötték-verték, de azért még megszólal. Rettenetesen strapabíró.
Az igazgatónőben motoszkál a kérdés, vajon miért nem lehetett hamarabb az ő gondozásukra bízni a hangszert. Kilenc évig állt a szemét között, és ha nem is tulajdonba, de legalább megőrzésre odaadhatták volna az iskolának. A múlton azonban már nem lehet változtatni.
Elrozsdásodtak a húrok, a kalapácsok egy része tönkrement, és ezek olyan kellékek, amiket nagyon nehéz és rettenetesen drága kicserélni. Azonban ha nem éri meg felújíttatni, akkor is hasznát veszi majd az iskola, ugyanis legrosszabb esetben alkatrészként még felhasználhatják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.