- hirdetés -

A zeneiskolások félévi vizsgái nyitottak az érdeklődők számára.
– Minden évben, decembertől kezdve a zeneiskola növendékei bemutatókat tartanak a szülőknek. Már tavaly év végén elkezdődtek ezek a fellépések, amik most januárban folytatódnak – tudtuk meg Riczánné Muzsik Ibolyától, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatónőjétől.

Vizsga és fellépés egyben

Ezek a fellépések tulajdonképpen vizsgahangversenyek, ahol a családtagok láthatják, hogyan fejlődnek a gyermekek. Január 12-én a zongoristák mutatkoztak be, és rajtuk kívül még néhány hegedűs tanítvány is vendégszerepelt. Két tanár, Tájpsz Krisztina és Lestyán Mihályné diákjai játszottak ez alkalommal.
Összesen 13-an mutatkoztak be ezen az estén, nagyrészt első osztályosok és negyedikesek. Íme néhány részlet a növendékek vizsgájából:
httpv://www.youtube.com/watch?v=qVX50BPaDGA&feature=player_embedded
Az intézmény igen sok lehetőséget nyújt a művészetekhez vonzódó gyerekeknek, hiszen vonós, ütős, zongora, rézfúvós, fafúvós, tánc és a kézműves tanszak is szerepel az iskola kínálatában. A növendékek nem csak a vizsgán mutathatják meg képességeiket, hiszen februárban elkezdődnek a megyei és az országos versenyek is. Ezekre már készülnek a diákok, remélve, hogy a lehető legjobb eredménnyel térnek haza Orosházára.

Tehetségek a zeneiskolából

Ahogy azt az igazgatónőtől megtudtuk, a zeneiskola igen sok tehetséget engedett már ki szárnyai alól. Itt tanult többek közt Elek Tihamér, fiatalon elhunyt fuvolaművész, Porzsolt György brácsista. Az ország nagy zenekaraiban: a Fesztivál Zenekarban, a MÁV Szimfonikus Zenekarban, a Nemzeti Filharmonikusokban, az Állami Operaházban is több olyan muzsikus játszik, aki itt, Orosházán sajátította el az alapokat.
De nem csak rájuk büszkék a pedagógusok, hanem igazából mindenkire, aki megtanult itt valamilyen szinten hangszeren játszani, azokra pedig különösen, akik visszajöttek ide tanítani. Többek közt Riczánné Muzsik Ibolya is ebben az iskolában kezdte tanulmányait.

Lelkes és ügyes növendékek

Tájpsz Krisztina, az iskola új zongoratanára mesélt a diákjairól.
– Főként azért szeretek itt tanítani, mert nagyon ügyesek a gyerekek. Kilenc növendékem van, és mindegyikőjük részt vesz a tanszaki vizsgán. Ilyenkor bemutatják a szülőknek, hogy mit tanultak meg az eddigiek során. A kezdőknél a pedagógus választja ki az előadandó darabot, de a későbbiekben már a gyerekek ízlésére is lehet alapozni. A vizsgán mindenkiről főként a saját tanára dönti el, hogy a következő osztályba léphet-e, de mivel a tantestület is részt vesz a vizsgán, ezért sokszor együtt határozunk ez ügyben. Mivel azonban ügyesek és lelkesek a gyerekek, ezért általában nincs gond a beszámolón.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.