- hirdetés -

…segít a Jótékonysági Nőegylet Egyesület.
Jelentős szerepet  vállalt át az önkormányzattól a nőegylet, hiszen  ingyenes jogi tanácsadást nyújt az Egyesített Szociális Intézmény ügyfelei és más rászorulók részére. A részleteket kedden sajtótájékoztató keretében ismertették.
Vaszkán Erzsébet, az Egyesített Szociális Intézmény vezetője elmondta, tavaly kezdődött a tárgyalás a nőegylettel, hiszen már terveik között szerepelt egy szolgáltatásbővítés. A megbeszéléseket követően a jogi tanácsadás megvalósítása tavaly decemberben realizálódott egy megállapodás formájában. Ennek értelmében az ESZI vezetése felkérte az egyesületet, lássa el ügyfélkörében is a jogi segítségnyújtást, hiszen a megszorítások miatt erre az intézménynek nincsenek forrásai.

Bokros Éva és dr. Nagy Erika a sajtótájékoztatón (Fotó: Melega Krisztián)
Bokros Éva és dr. Nagy Erika a sajtótájékoztatón (Fotó: Melega Krisztián)
Januárban tehát dr. Letavecz Ilona és dr. Nagy Erika megkezdte a munkát a Családsegítő Szolgálat által ingyenesen felajánlott irodában.
Az egyesület vezetője, Bokros Éva kiemelte, 2008 nyarán alakultak azzal a céllal, hogy segítsék a hátrányos helyzetben lévő nőket, a sokgyermekes családokat, a kisnyugdíjasokat, illetve a kismamákat. Rövid és hosszútávú terveik között szerepel a beteg gyermekek és családjaik támogatása, illetve más karitatív tevékenység.

A tanácsadás ingyenes

A nőegylet tavaly indította útjára ingyenes jogi tanácsadását magánszemélyek részére a városban és a külső településrészeken: Rákóczitelepen, Szentetornyán és Külsőmonoron. Erre azért volt szükség, mert tapasztalataik szerint a kisebb jövedelmű és kevésbé iskolázott társadalmi csoportok jogegyenlősége erősen sérül.
– Kezdetben vonakodtak az emberek, hogy felkeressék a jogi tanácsadást. Talán sokan kételkedtek benne, hogy valóban ingyenes és segítséget kaphatnak problémáik megoldásában.  Az idők folyamán azonban elfogadták és egyre többen keresik fel jogászainkat, akik mind a korábbi, mind az új munkájukat teljesen ingyen végzik – hangsúlyozta Bokros Éva.
Azt már dr. Nagy Erika tette hozzá, hogy tapasztalatai szerint pont azok nem jutnak el a jogi segítségnyújtásig, akiknek igazán szükségük lenne rá. Azért is vállalta ezt a felkérést, mert hiszi, hogy nagy szükség van erre.
– Magyarországon 2006-óta működik az ingyenes jogsegélyszolgálat, de még mindig sokan nem veszik igénybe, mert igazából nem is tudnak róla.  Orosházán és a külterületeken, amióta  ingyenes jogi tanácsadást végzünk, egyre többen keresnek fel és egyre tágabb az a kör is, akik segítséget kérnek. Főként családjogi kérdésekkel, gyermekelhelyezési ügyekkel, hitelezési nehézségekkel kapcsolatban kérnek segítséget a hozzám fordulók. Nagy szükség  van arra is, hogy az emberek alapvető jogi ismeretekkel és információkkal is rendelkezzenek, hiszen sokan éppen ezért kerülnek nehéz helyzetbe – hangsúlyozta dr. Nagy Erika.

Hetente két órában várják a jogi segítséget, tanácsot kérőket a Hajnal utca 1. szám alatt található Családsegítő Szolgálat irodájában, minden héten pénteken 13-15 óráig. Továbbá előzetes időpont egyeztetéssel is jelentkezhetnek az érdeklődők.
Bővebb információ: Bokros Éva, mobil: 06-30/304-6343, e-mail: bokros.e@gmail.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.