- hirdetés -

Városunkban sok ember vált munkanélkülivé az elmúlt egy évben. A javulásra igen kicsi az esély.
A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Orosházi Kirendeltségének vezetőjével, Lustyikné dr. Papp Anikóval az álláskeresők számáról és összetételéről beszélgettünk. Arról is kérdeztük, mit tud tenni a munkaügy a munkanélküliek számának csökkentése érdekében.
Menyiben változott a munkanélküliek száma Orosházán az elmúlt évben a 2008-as évhez viszonyítva?
A nyilvántartottak száma a gazdasági válság hatására kedvezőtlenül alakult, hiszen 43,5 százalékkal növekedett a munkanélküliek száma városunkban. Míg 2008 novemberében 2376 főt, addig 2009-ben 3406 főt tartottunk nyilván a kirendeltségünkön.
Mely korosztályt érinti leginkább a munkanélküliség?
Különbséget nem tudunk tenni a létszámok változásában az eddigi évekhez képest, hiszen minden korosztályt azonos arányban érintett a válság.
Az iskolai végezettséget tekintve milyen az összetétele az álláskeresőknek?
A legnagyobb arányban a középiskolai végezettséggel rendelkezők, a szakmunkások, a szakközépiskolások és a gimnáziumi érettségivel rendelkezők tartoznak az álláskeresők közé. Kevesebb arányban az általános iskolát végzettek, és legkisebb arányban a diplomával rendelkezők.
Milyen ellátásra jogosultak az álláskeresők?
Akkor, amikor valaki nyilvántartásba szeretné vetetni magát, a kollégáink elsősorban azt veszik figyelembe az ellátás megállapításakor, hogy rendelkezik-e az adott személy legalább 200 nap munkaviszonnyal. Enélkül nem tudunk ellátást, álláskeresési támogatást megállapítani az ügyfél részére. 200 nap munkaviszony esetén álláskeresési segélyre, 365 nap után pedig álláskeresési járadékra jogosultak az ügyfelek.
Mit tudnak azért tenni, hogy csökkentsék a munkanélküliek számát?
Számos eszköz áll rendelkezésünkre. Képzésekre irányítjuk az ügyfeleinket, szolgáltatásnyújtással próbálunk segíteni nekik, ezen belül egyéni és csoportos álláskeresési tanácsadással, rehabilitációs tanácsadással, álláskeresési technikák oktatásával, illetve a munkáltatók részére nyújtott támogatási lehetőségekkel próbáljuk a gazdasági válság hatásait enyhíteni. A kirendeltségünk legfontosabb feladata most, hogy a lehető legtöbb állást begyűjtsük a munkáltatóinktól, tehát a munkaadókkal való kapcsolattartásra kiemelt figyelmet fordítunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.