- hirdetés -

A szociális foglalkoztatók megszüntetése ellen tiltakoztak volna.
Mint arról már beszámoltunk, 2010 január elsejétől egy kormányrendelet következtében megszűnt a szociális foglalkoztatók normatív támogatása, helyette pályázni kell. Amit az érintett települések, illetve foglalkoztatók meg is tettek, sokan sikertelenül, köztük az orosházi evangélikus egyházközösség is. Ezzel térségünkben 580, megyei szinten pedig 2000 embernek hozott munkanélküliséget és kilátástalanságot az új év. A szociális foglalkoztatásból kiszorultak tiltakoznak  – a legújabb fejleményeket szerda délelőtt sajtótájékoztatón közölte Csanádapáca polgármestere.
Fodor József a térségi polgármesterek és az érintettek élére állva minden törvényes eszközzel tiltakozik a szociális foglalkoztatók, s ezáltal a megváltozott munkaképességűek ellehetetlenítése ellen. A határzár is a tiltakozás eszköze lett volna, de engedély hiányában elálltak ettől. Így maradt az aláírásgyűjtés, a petíció, a minisztériumi illetékesek felkeresése, a Békés Megyei Közgyűlés és nem utolsó sorban Sólyom László köztársasági elnök közbenjárásának kérése.

Kétezren az utcán

– Békés megyében több tucat önkormányzat, illetve foglalkoztató pályázott, és szinte senki nem nyert. Ezzel pedig január elsejétől mintegy 2000 megváltozott munkaképességű ember került az utcára, munka és jövedelem nélkül – mondta Fodor. Hozzátette, zömében a jobboldali vezetésű önkormányzatok, illetve a jobboldalhoz köthető vezetők irányítása alatt működő szociális foglalkoztatók pályázatát utasították el. Ők három évig nem is pályázhatnak. Fodor szerint politikai alapon játszadoznak az emberek sorsával, hiszen az elutasítás után második körben sorra a szocialistákhoz köthető önkormányzatok, foglalkoztatók nyertek.
Példaként a csanádapácai foglalkoztatót említette, amit tavaly nyáron megfelelőnek találta a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal. Decemberben mégis azzal az indokkal, hogy szakmailag nem megfelelő, elutasították pályázatukat.
– Hogy ez pontosan mit takar, nem tudjuk, mert az indoklást ennél bővebben nem fejtették ki. Csanádapácán 103 ember jutott ebben a formában munkához, január elsejétől csak 17-en maradhattak – mondta a településvezető.
– Nem látunk más kiutat, megvárjuk a kormányváltást. A leendő kormányzati erőkkel már kapcsolatba léptem, megkezdtük a tárgyalásokat, hiszen a jelenlegi illetékesekkel többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült leülni egy asztalhoz és szakmailag megbeszélni a szociális foglalkoztatók sorsát. Ez szégyen, hiszen országos szinten több ezer emberről, sorsukról és megélhetésükről van szó. Az ügy az alkotmánybíróság előtt van.

Érzéketlen kormány

Dancsó József, Orosháza alpolgármestere, fideszes országgyűlési képviselő szerint az új kormány nagyobb szociális érzékenységgel fordul majd a megváltozott munkaképességűek felé.
– Hátrányos helyzetű térségünkben 580 ember jutott munkához, jövedelemhez ezzel a foglalkoztatási formával. Bízom abban, hogy a jövendőbeli új kormány támogatja a szociális foglalkoztatókat és ezáltal a megváltozott munkaképességűeket. Az előttünk álló hónapokban azonban a településeknek mindent meg kell tenniük, hogy segítsenek azokon, akik elvesztették munkájukat.

Csanádapácán ezt az Út a munkához program keretében szeretnék megoldani, bár nem lesz könnyű, hiszen a programhoz a településnek önerőt is biztosítania kell. Emellett érdemi munkát kell kínálni az érintetteknek, figyelembe véve egészségi állapotukat.

Újságírói kérdésre Dancsó József elmondta, nem tud arról, hogy Fetser János országgyűlési képviselő foglalkozott volna a témával, vagy felvette volna a kapcsolatot az érintett településekkel. Fetser erre így reagált:
– Egyetlen érintett polgármester sem keresett meg, Fodor József sem. Ha felkérnek, szívesen segítettem volna, de ez nem történt meg.
Az MSZP-s politikus szerint ellenmondásos a szociális foglalkoztatás kérdésköre, hiszen az ellenőrzések során egyes foglalkoztatóknál nem voltak a munkahelyen a dolgozók, illetve a normatív támogatás egy részét nem a foglalkoztatottakra fordították. Hozzátette, sajnálja, hogy a Pénzügyminisztérium nem teríti ki lapjait a visszaélésekről. Érdemesnek találná kivizsgálni, hogy egyes települések nem kérték-e le többször is az állami normatívát. A képviselő szerint nem politikai indíttatás alapján dőlt el, melyik település pályázata nyert, s melyiké nem.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.