- hirdetés -

Erőszakmentesség, egészségtudatos nevelés, tisztaság és testmozgás.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiírt egy pályázatot, melyre az országban 130 iskola jelentkezett. Nem a pénzért, hanem a megbecsülésért neveztek az intézmények, hiszen a pályázat nyertesei, – országszerte 100 iskola – nem anyagilag, hanem ami ennél is fontosabb, elismerésben  gazdagodtak. Munkájukért  egy oklevelet és egy emléktáblát kaptak, melyen a következő felirat áll:  „Erőszakmentes, egészségtudatos iskola”.  Ez a cím volt a lényeges az Eötvös iskolának is, amikor eldöntötte, hogy pályázni fog. Fésűné Bálint Gizella tanárnő készítette el a pályázatot, mely aztán igazán nagy sikert aratott. Ő mesélt nekünk arról, miért is érdemelte ki az orosházi iskola ezt a „titulust”.

Agressziómentes légkörben jobb tanulni

– A pályázaton két dolgot kellett bizonyítani. Egyrészt, hogy az iskola légköre biztonságos és agressziómentes, és hogy az intézményben dolgozók megfelelően tudják kezelni az esetleges konfliktusokat. Ez számunkra nem volt nehéz feladat, hiszen az Eötvös iskolában nem történt még erőszakos cselekedet sem a diákok közt, sem diák és nevelő között. Így természetesen a tanulók biztonságos és nyugodt légkörben tudnak tanulni nap mint nap az intézmény falain belül – mondta Fésűné, aki hozzátette: a pályázat másik része az egészségtudatosságra vonatkozott.

A tábla az iskola falán
Ez a tábla van az iskola falán
– Azt kellett bizonyítanunk, hogy a diákok és a nevelők tudatosan dolgoznak együtt az egészségmegőrzésért. Egy átlagos és egy egészségtudatos iskola között az a különbség, hogy az utóbbi nem csak a tanítás során figyel az egészséges életmódra nevelésben, – tehát nem csupán a biológiaórán és az egészségtanórán foglalkoznak a témával- , hanem ez az iskolai élet minden területén megjelenik, kezdve az egészséget támogató környezettől a tisztaság fenntartásán át a baleset-megelőzésig és a testmozgásig.
Ezeket a kritériumokat is könnyedén teljesítette az Eötvös iskola, hiszen ők minden évben szerveznek egészségnapot, – ami idén már egészséghétre bővült ki-, ahol többek közt az egészséges táplálkozásról, az elsősegélynyújtásról, valamint az erőszakmentességről is tanulhattak a diákok. A testmozgást illetően szintén nem lehetett gond, hiszen egy sportiskoláról van szó, ahol mindennaposak az edzések és a versenyek.
Az elismerő tábla az intézmény falát díszíti, és hirdeti azt, hogy ebben az intézményben nincs helye az erőszaknak, azonban annál több érvénye van az egészséges testnek és az egészséges léleknek egy egészséges környezetben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.