- hirdetés -

Karácsonykor mindenki a családra, jó ételekre, pattogó tűzre vágyik. Ám vannak, akikre ezen a napon is kötelesség hárul. 

Németh László hivatásos tűzoltó, felesége Szilaj Izabella mentőtiszt, egészségtan tanár. Kisfiúk Balázs, ötéves.

– Mindig igyekeztünk úgy alakítani a beosztásunkat, hogy legalább a karácsony egyik napját együtt tölthessük. Idén úgy alakul, hogy a szentestét otthon, hármasban tölthetjük , karácsony első napján dolgozunk, az ünnep második napja pedig a családé, akik mindig igazodtak a beosztásunkhoz. Kisfiúnk, Balázs ebbe nőtt bele, ehhez szoktattuk, ennek ellenére azért olykor nehezen viseli ezt a helyzetet. A nagyszülők azonban pótolják a hiányunkat, ha éppen munkával töltjük az ünnepeket. Nagyon hiányzik a családom, amikor szentestén is dolgoznom kell, de tíz évvel ezelőtt, amikor tűzoltó lettem, tudtam mivel jár ez a hivatás – nyilatkozta az OrosCafé.hu-nak a családfő, Németh László.

Ünnepi menü és díszítés

092122_karacsonyfa
Ünnepi hangulatot a munkahelyre is
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A tűzoltóságon egyébként mindig igyekeznek ünnepi hangulatot teremteni. Szentestén, akik éppen dolgoznak, közösen díszítik fel a karácsonyfát és ünnepi menüt is főznek, ha éppen nem akad tennivaló. A beosztásoknál figyelnek arra, hogy a családosok, legalább az ünnep egyik napját együtt tölthessék szeretteikkel.

A mentőállomáson is karácsonyfát állítanak az éppen dolgozók szenteste napján. Mindenki visz valamit, amivel megvendégelhetik a másikat. Ünnepi hangulatot teremtenek, így valamivel könnyebbé és meghittebbé válnak ezek a napok. A beosztásnál itt is figyelnek arra, hogy a családosok a szentestét otthon tölthessék, a dolgozók megegyeznek egymás között.

A rend őrei is szolgálatban lesznek az ünnepek idején. Az Orosházi Rendőrkapitányságon – mint mindig – a karácsonyi ünnepek alatt és a szilveszteri, újévi munkaszüneti napok idején is folyamatos, 24 órás ügyeleti szolgálat működik majd. Czecher Péter kapitányságvezető elmondta, hogy mindemellett természetesen folyamatos bűnügyi készenléti szolgálati beosztás is készült.

Megtudtuk, hogy az ünnepek alatti közterületi szolgálat tervezése során fokozott figyelmet fordítottak arra, hogy megfelelő létszámú és gyors reagáló képességű erő álljon rendelkezésre a közbiztonság fenntartására. A szolgálat tervezése során – a lehetőségekhez mérten – természetesen figyelembe veszik a személyi állomány családi és szociális körülményeit, valamint esetleges egyéni igényeit is.

Karácsonyfa a betegekért is

A kórházban is nagyon sokan dolgoznak szentestén. Az osztályokon karácsonyfát állítanak, süteményt, ünnepi ételeket visznek a dolgozók, ez már megszokott a kórházban. A karácsonyi hangulat megteremtésével természetesen a betegekre is gondolnak, hiszen ők sem szeretteik körében töltik az ünnepeket.

Általában úgy alakítják a dolgozók beosztásukat, hogy a családosok vállalják a szilveszteri és újévi műszakot, az egyedülállók pedig a karácsonyt, megegyeznek egymás között. Nagyon sok osztályon, az ünnepek ideje alatt átállnak 12 órára, mert ilyenkor kevesebb is a beteg, hosszabb ugyan egy műszak, de utána többet lehetnek otthon.

Csesznok István műszakvezető az öblösüveggyárban, 16 éve dolgozik három műszakban. Így gyakran előfordul, hogy a szenteste napján is dolgoznia kell.

– Nem túl jó érzés úgy dolgozni, hogy tudom, a család otthon állítja a karácsonyfát. Négy éve, mióta kisfiunk, Balázs megszületett, azóta meg még nehezebb. A családom hozzászokott ehhez, elfogadták azt, hogy ez a munka ezzel jár. Az idei karácsony azonban eltér az eddig megszokottól, hiszen a szentestén éjszakás lettem volna, de a termelésleállás miatt másképp alakul. A karácsony mindkét napján szabadnapos vagyok. A 16 év alatt, ha jól emlékszem, kétszer alakult úgy, hogy nem munkával töltöm a karácsony mindkét napját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.