- hirdetés -

December 27-én a piactéren várják az orosháziakat egy tál ételre. Illyés Gábor ezt megelőzően is több alkalommal oszt majd ételt.

Illyés Gábor eredeti szakmáját tekintve szobafestő. Kezdetben csak a baráti összejöveteleken főzött, majd hat évvel ezelőtt egy békéscsabai ételosztás híre hallatán gondolta úgy, hogy Orosházán is szervez egyet, azért, hogy segíthessen a rászorulókon.
– Az első ételosztás megvalósításához nagyon nehezen találtam támogatókra. A piactéren 1200 adag ételt főztem, ami hamar elfogyott és nagyon hálásak voltak az emberek. Akkor úgy döntöttem, tovább folytatom – mesélt a kezdetekről Illyés Gábor.

Ma már megszokott

Az évek alatt egyre több támogatóra lelt a nemes kezdeményezés és ma már sokszor előfordul, hogy maguktól keresik fel a segíteni szándékozók. Kezdetben félévente, majd kéthavonta, ma már hetente kétszer oszt ételt és nem csak Orosházán, hanem vidéken is.  Az idők folyamán egy kis csapat szegődött mellé, akik segítenek az előkészületekben, a főzésben és az osztásban is.

– Eleinte tartózkodtak az emberek, hiszen az ételosztás akkor még nem volt megszokott dolog. Az idők folyamán aztán elfogadták. Már nem szégyellik azt, hogy beállnak a sorba. Úgy gondolom nem is szabad, hisz az élet hozta úgy, hogy többen kerültek nehéz helyzetbe. Szívszorító látni azt is, amikor olyanokkal találkozom, akiknek egykor jól menő vállalkozása volt, és most ételért állnak sorba. Senki nem tudhatja, mikor kerül hasonló helyzetbe, az élet már csak ilyen kiszámíthatatlan – hangsúlyozta Illyés Gábor.

Sokan segítenek

Ebben az évben több mint harmincezer adag ételt főztek. Legutóbb például a Tanya csárdánál és a református templomnál, mely utóbbi fő támogatója a Református Gyülekezet volt.

– Nem hiszem, hogy ebben az országban lenne még egy olyan város, mint Orosháza, ahol ennyire sokan gondolják úgy, hogy segítsenek másokon. Az embereknek adni nagyon jó dolog, a legszebb a világon. Hálás vagyok érte, hogy azt tehettem, ami az ember életében az egyik legfontosabb: ételt adhatok. Ezért kezdtem el annak idején az ételosztást és amíg lehetőségem lesz rá, folytatom is – mondta Illyés Gábor.

Az elkövetkezendő napokban több vidéki városba is ellátogat a csapat, többek között Árpádhalomra, Nagyszénásra és Tótkomlósra.

Az ünnep közeledtével és azután is gondoskodnak arról, hogy legyen ételosztás. December 20-án vasárnap 13 órától a Szula kocsmánál, december 23-án, 13 órától a Szőlőfürt presszónál, míg december 27-én – szintén 13 órától – a piactéren várják egy tál meleg étellel az embereket. Ez utóbbi a „Mindenki karácsonya” elnevezést kapta. Gulyáságyúban, bográcsokban és üstben fő majd többfajta étel, összesen 2000 adag. Sokan vállalták azt, hogy segítenek az osztásban is, az összefogás tehát adott és az életben ez a legfontosabb.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.