- hirdetés -

300 fős bevetési egység költözhet a volt gyopárosi laktanyába – ezek a tervek.

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete egy rendkívüli sajtóbeszélgetést szervezett szerda délelőttre Gyopárosfürdőn. Itt számoltak be a részletekről. A téma a Románia schengeni csatlakozásával összefüggő határrendészeti átszervezés volt. Ezen belül a volt gyopárosi laktanya kérdésköre is napirendre került.

A döntést sürgették a sajtóbeszélgetésen (Fotó: Melega Krisztián)
A döntést sürgették a sajtóbeszélgetésen (Fotó: Melega Krisztián)

Románia tervezett 2011-es schengeni csatlakozása után a jelenlegi struktúrában nem maradhatnak a határrendészeti kirendeltségek, át kell szervezni a feladatrendszert – szögezte le Vincze Tibor, az RKDSZ elnöke. Elmondta, a szakszervezet legfőbb célja, hogy a felszabaduló állomány megfelelő helyre kerüljön, és erről mihamarabb döntés szülessen.

Úgy fogalmazott: jelenleg még több mint 1 év áll rendelkezésre ahhoz, hogy normális ütemben, a kollégákat megfelelően informálva egyeztessenek a kérdésben. Ezért kezdeményeztek egy rendészeti konferenciát, amely azonban meghiúsult a rendőri vezetés távolmaradása miatt.

Döntés kell mihamarabb

A sajtóbeszélgetésen a volt gyopárosi laktanya tervezett hasznosításáról is megtudtunk részleteket. Dancsó József alpolgármester elmondta, hogy a kérdésről többször egyeztettek már, és bejárás is volt. Ezt követően dolgozott ki a Békés megyei főkapitány egy koncepciót, melyet a szakma is támogat.

Ennek lényege, hogy Románia schengeni csatlakozása után a felszabaduló határrendészeti állomány egy része a határmenti rendőrkapitányságokat erősítené, valamint létrehoznának egy kb. 300 fős bevetési egységet, mely a gyopárosi laktanyában szolgálna a jövőben. Az alpolgármestertől megtudtuk, hogy egyéb funkciók is idekerülhetnek, például egy nemzetközi oktató bázis.

Dancsó József kiemelte, bíznak benne, hogy hamarosan konkrét döntés születik a kérdésben. Ehhez egy kormány- vagy rendészeti minisztériumi rendelet kell, minél gyorsabban. Úgy fogalmazott, nem értik a késlekedést, hiszen időben kell perspektívát nyújtani. Hozzátette, hosszú távú megoldást keresnek, mely erősítené a közbiztonságot, munkahelyeket teremtene és rendezné a gyopárosi laktanya sorsát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.