- hirdetés -

Az Ifjúság utcai óvoda „Sziporka” néptánccsoportja tartott bemutatót.

Az óvodában nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására. A karácsonyváró hetük, melyet minden évben megrendeznek is ezt szolgálja. A programok sokasága az ünnepvárásról és a hagyományok felelevenítéséről szólnak. A „Sziporka” néptánccsoport, Halász Éva óvónő vezetésével a Luca napi népszokásokat keltette életre és mutatta be óvodástársaiknak kedden.

Az év egyik legvarázslatosabb napja december 13-a, Luca napja, amikor nemcsak a rontás ellen védekezhetünk, még szerelmet is varázsolhatunk magunknak.

Luca napjának hajnalán a kisfiúk köszönteni mentek, a házaknál elmondták jókívánságaikat, amit úgy kezdtek: kity-koty. A ház asszonya megfröcskölte őket vízzel, megszórta kukoricával, melyet azután a libáival, tyúkjaival etetett és itatott fel, a fiúknak pedig kalácsot és aszalt gyümölcsöt adott.

A hagyományok szerint ezen a napon lapos tálban búzaszemeket csíráztattak, melyek karácsonyra kizöldültek, és ebből a jövő évi termésre, illetve gazdagságra, szegénységre következtethettek. Volt, ahol a búzát kuruzslásra használták és a beteg állatokat gyógyították vele. Aztán később a karácsonyi oltárt díszítették fel ily módon és jutott belőle az ünnepi asztalra is, hiszen a búza az élő kenyeret, Jézust jelképezte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.