- hirdetés -

December 15-én véradó ünnepség keretében ismerték el városunk és a kistérség 70 véradóját.

A kórház étterme adott otthont a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete által szervezett programnak. A köszöntő beszédek sorában valamennyi felszólaló a véradás és a véradók jelentőségét emelte ki.

Gyulai Zsolt olimpikon a gyopárosfürdői egészségnapon adott vért (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Gyulai Zsolt olimpikon a gyopárosfürdői egészségnapon adott vért
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Orosháza alpolgármestere (az ígérete szerint hamarosan a véradók táborát gyarapító) Dancsó József elismerését fejezte ki a véradók iránt, valamint méltatta a kórház és a vöröskereszt hatékony együttműködését. Dr. Kalmár Mihály, az orosházi kórház főigazgatója is köszönetét fejezte ki az önzetlen segítőknek, és kiemelte, a véradó állomás megtartásáért mindent megtesz a kórház.

Dr. Gyimes Hilda főorvosasszony azt érzékeltette, mennyire fontos a betegek, sérültek számára az életet jelentő vér. Elmondta, egy család 20 éves fiát a megyei véradók önzetlensége mentette meg, ő már otthon karácsonyozhat.

A véradás valóban életet ment. A vér művi úton nem állítható elő, s ha nincs vér, nincsenek vérkészítmények, amik a betegeken, illetve a balesetben megsérülteken segítene. Épp ezért fontos, hogy minél többen adjanak vért.

Ezt hangsúlyozta a nagy erkölcsi elismerést jelentő Pro Vita díjas, 120-szoros véradó Bende László is. 18 évesen adott először vért, hogy segítsen egy kollégáján.

– A rendezvénnyel a sokszoros véradók iránti elismerésünket és nagyrabecsülésünket szeretnének kifejezni – mondta Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezetének vezetője, Tóth Zoltánné. – Összesen 70 véradót tüntettünk ki a Véradók Napja alkalmából, a 40-szerestől 110-szeres véradókig. Önzetlenségüket oklevéllel és jelképes ajándékkal köszöntük meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.