- hirdetés -

A Kárpát-medencei közös agrárstratégiáról tárgyaltak.

Az Orosházi Gazdakör és a Békés megyei Ifjúgazda Tagozat december 11-én konferenciát tartott a művelődési központban. A találkozón a Kárpát-medencei gazdáknak, az Európai Unióban és annak határa mentén adódó lehetőségeiről, a közös agrárstratégia kidolgozásáról tárgyaltak.

A konferencián Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő mellett többek között jelen volt Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, országgyűlési képviselő, dr. Kulcsár László a Békés Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, Puha Gábor az Észak Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, Sebestyén Csaba a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke, valamint dr. Dancsó József országgyűlési képviselő.

A gyarapodáshoz több kell

A sajtótájékoztatón Deutsch Tamás elmondta, a Dél-alföldi régió európai parlamenti képviselőjeként fontosnak tartja, hogy a térség meghatározó gazdasági ágazatában tevékenykedők véleményét, problémáit a leghatékonyabban tudja képviselni. A magyar vidék, a magyar falu gyarapodásához több kell, mint a mezőgazdaság felvirágoztatása. Hatékony és jól működő oktatási rendszerre, megfelelő infrastruktúrára, és olyan közszolgáltatásra van szükség, melyekkel megfelelő életkörülmények alakulhatnak ki a kistelepüléseken is.

Magyar föld, magyar gazdának

A politikus szólt arról is, hogy módosítani kell a földtörvényt.

– A polgári kormány 2002-ben megnyugtató módon rendezte ezt a kérdést, mely, ha hatályba maradt volna, garancia lett volna arra, hogy a magyar föld a magyar gazdák tulajdonában maradjon. De az MSZP vezette kormány ezt megváltoztatta úgy, hogy a magyar gazdák elővásárlási jogát az utolsók közé sorolta. Ezt a tendenciát a tavasszal hivatalba lépő új polgári kormány mindenképpen megváltoztatja. Olyan elemeket épít be a magyar földtörvénybe, mely garantálja, hogy a magyar föld a magyar gazdák tulajdonába maradjon – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

A konferencia a határokon átnyúló együttműködési lehetőségeket is vizsgálta.

– A regionális együttműködés az előttünk álló évtized kulcsfontosságú feladata, melyet az Európai Unió is támogat. Ennek szakmai kérdéseit vizsgáltuk a találkozó keretében – mondta a képviselő.

Egy egységet alkotunk

Jakab István hozzátette, egy térségben élünk, gazdasági értelemben egy egységet alkotunk.

– Ha mi nem tudunk ebben a térségben jól együttműködni, hogyan várjuk el Európától, hogy segítsen – tette fel a kérdést Jakab István, majd válaszában elmondta, a konferencia ezt hivatott szolgálni, a közös munka elkezdődött. Ezen a napon arra szövetkeztünk és azért fogtunk össze, hogy a támogatható javaslatok asztalra kerüljenek.

Közösen gondoljuk át jövőnket

Dr. Kulcsár László szerint a konferencia és annak eredménye a Kárpát medencei gazdák, illetve az agrárium közös programjának kidolgozása Békés megye szempontjából felbecsülhetetlen értékű és jelentőségű. Fontos, hogy közösen gondoljuk át jövőnket és éljünk az Európai Unió adta lehetőségekkel, amit biztosít az oly sok hátránya mellett is. Majd hangsúlyozta, már működik az Arad-Békés, Bihar-Békés vegyes bizottság is, melyeket a megyei közgyűlés minden eszközzel segít.

Dr. Dancsó József véleménye szerint egyetlen feladatunk van, az, hogy ezeknek a gondolatoknak teret adjunk. Majd kiemelte, az együttműködés érdekében egy évvel ezelőtt az Orosházi Gazdakör már szervezett egy hasonló találkozót, mely most még erőteljesebbé vált.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.