- hirdetés -

A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula bemutatta és dedikálta kötetét Orosházán.

Bulváros, sztorizós kötet sok érdekes és tanulságos adalékkal – olvasható a Thürmer-könyvről az interneten. A pártelnököt szerdán a városi könyvtárban tartott bemutatóján mi is megkérdeztük, miért döntött az írás mellett, és miért pont most.

Az elsikkasztott ország, sokat mondó cím. Miről olvashatunk a kötetben?

A könyvnek a címe illik a mai magyar valósághoz. Arról szól, hogy 20 esztendővel ezelőtt az ország akkori vezetői fogták a magyar ipart, a magyar mezőgazdaságot és elsikkasztották. Azért élünk úgy, ahogy élünk, mert ez megtörténhetett. És természetesen a könyv arról is szól, hogy 20 esztendő elteltével a rendszerváltás után most újra elsikkasztják a magyar gazdaságot és egyáltalán Magyarországot. Ez a könyv figyelmeztet arra, hogy ezt ne engedjük meg. De egyúttal ez a kötet szórakoztató is, egy kellemes, karácsonyi olvasmány.

Figyelmeztet a kötet, ez adta akkor az apropóját?

Thürmer karácsonyi ajándéka (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Thürmer karácsonyi ajándéka
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A rendszerváltás 20 esztendeje természetesen jelent egy apropót. Én meguntam már azokat a könyveket, amelyeket a rendszerváltás úgymond nagyjai írnak. Ma már mindenkinek szobrot lehetne emelni, annyi könyv jelent meg. Én arról beszélek, hogy nem a mostani ellenzéki pártok, nem a mostani parlamenti pártok csinálták a rendszerváltást, hanem sajnos az egykori MSZMP vezetői árulták el ezt az országot. Illetve ha nincsenek az amerikaiak, akik beleszólnak a magyar ügyekbe, akkor soha nem történik meg a rendszerváltás. A baj az, hogy sajnos az amerikaiak is itt vannak, és a régi MSZMP azóta már MSZP-sé vált vezetői közül is itt vannak néhányan.

Kinek szánta a könyvet?

Azoknak is, akik átélték felnőtt fejjel a rendszerváltást, de azoknak a fiataloknak is, akik most kezdenek mindezzel megismerkedni. Azt gondolom, meg kell írni az események másik oldalát is. Én mindig ellene voltam a kapitalizmus bevezetésének, és az elmúlt 20 évben a Munkáspárt elnökeként mást sem teszek, mint harcolok a kapitalizmussal szemben. Ilyen könyv Magyarországon még nem jelent meg. Akiben van egy kis kíváncsiság és érdeklődés, az elkalandozhat ezzel a könyvvel.

Politikusként miért döntött az írás mellett?

Tisztázni kell a dolgokat. Ebben a könyvben sok minden érdekesen le van írva, de minden tényeken és dokumentumokon nyugszik. Érdemes tehát elolvasni. És ami még fontosabb: a könyv bemutatja, hogy akik akkor valamilyen szerepet játszottak, mi lett belőlük. Nincs annál rosszabb, mint amikor egykori KISZ-esekből milliárdosok lesznek, vagy egykori úgymond nagy kommunistákból válnak nagy kapitalistává.

A kötet számos sztorit tartogat…

Ma így kell írni. Bőven van benne sztori és élmények Kádár Jánosról, Grósz Károlyról, de az azóta eltelt időszak számos szereplőjéről is. Boros Pétertől kezdve Lukasenko belorusz elnökig, sok mindenkivel találkozhat az olvasó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.