- hirdetés -

A foltosok egész szombat délelőtt együtt varrtak.

Az Orosházi Foltvarró Egyesület november 14-én Foltos-napot tartott. Tűt, cérnát, vonalzót, ollót mindenkinek magának kellett hoznia, anyagot azonban biztosítottak a szervezők. A kiállítás megnyitóján ösztönözték a megjelenteket a munkára, hiszen például egy kézzel készített, foltokból összevarrt táska tökéletes ajándék lehet a barátnőnknek. Emlék is egyben, amilyen biztos, hogy csak neki van.

Az orosházi foltvarrók

A "foltos" hóember nagy sikert aratott (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A "foltos" hóember sikere (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Szász Jánosné, a szakkör vezetője elmondta, az egyesületnek tizenöt állandó tagja van, akik hetente vagy kéthetente gyűlnek össze a művelődési házban. Itt a rendezvényen azonban nem csak a helyiek munkáit állították ki, hanem meghívott foltvarrók is bemutatkoztak, így lehetősége nyílt az aktív foltvarróknak a tapasztalatcserére, valamint az új módszerek és eszközök megismerésére. A foltvarrásban ugyanis ez a jó.

Nem reked meg a már ismert technikák szintjén, hanem képes fejlődni, hiszen nagyon sok ötletet, máshonnan ismert módszert is beleilleszthetnek a munkájukba, – tudtuk meg Balogh Zsuzsától, aktív foltvarrótól és eladótól, aki mesélt nekünk a munkafolyamatról is.

A technikák szabadon keverhetők

– Speciális vonalzókat használunk a szabáshoz, különböző eszközöket a rolnikifordításhoz. Nagyon sok segédeszköz segíti a munkánkat, felvasalható és nem felvasalható közbélések, többféle jelölőceruza. A táskakészítéshez speciálisan táskafogókat alkalmazunk, mert a táska egy kultikus tárgy a foltvarrók körében.

Ahogy megfogalmazta: – Azért nagyszerű a foltvarrás, mert mindenféle kézimunka technika belefér. A hagyományos magyar stílust is bele lehet illeszteni a foltvarrásba egy új szemlélettel. Ezen kívül közösségképző szerepe van, hiszen csoportban vannak a nők, és jól szórakoznak együtt.

A kiállítás november 19-ig tart a Petőfi Művelődési Központ Zomba termében, ahol minden nap a foltvarró szakkör tagjai vezetik végig az érdeklődőket és válaszolnak a technikákkal kapcsolatos kérdésekre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.