- hirdetés -

Nagyszerűen szerepeltek egy angol nyelvi versenyen Melis Zsuzsa diákjai. Melis Zsuzsa két és fél éve az orosházi Vörösmarty tagintézmény angoltanára. Közvetlen személyisége miatt sokan kedvelik őt magánemberként és pedagógusként is. Nemrégiben diákjai részt vettek egy TELC-es nyelvvizsga felkészítő versenyen, ahol nagyon jól teljesítettek. Az eredmények mellett arról is kérdeztük a tanárnőt, hogyan lehet könnyen megtanulni, és használni egy nyelvet.

Az eredmények magukért beszélnek

A versenyre összesen 10 tanulót vitt, 8 fő 8. osztályost és 2 főt a 7. osztályból. Ebből a 7. osztályos Lustyik Jenő első, Turák Robi pedig 5. lett. A 8. osztályosokból Popon Dorina első lett maximum ponttal, Németh Réka második és Kardos Gábor 6. helyen végzett.

Azok, akik szintén szépen szerepeltek a versenyen, de az első 6-ba nem kerültek be: Kovács Martin 8.a, Bondár Daniella 8.a, Vági Dóra 8.a, Antali Alexandra 8.a és Benkő Erika 8.a.

– A 8. osztályosoknak tavaly év elejétől van heti egy plusz órájuk reggel, amit csak úgy a két szép szemükért csinálok, mert ügyesek és megérdemlik. Nyáron is felajánlottam nekik heti egy óra szinten tartót és többen ki is használták. A hetedikeseknél most kezdtem szeptemberben a heti plusz egy órát. Természetesen ez nem kötelező, de érdekes módon a kevésbé jók is ott vannak – tudtuk meg Melis Zsuzsától

A verseny majdnem olyan volt, mint egy nyelvvizsga

A nyelvvizsgára felkészítő verseny hasonló volt a TELC-es nyelvvizsgához, annyiban különbözött tőle, hogy nem minden feladattípus szerepelt benne. A szint elég magas volt. A 7. osztályosok szóbeli feladatsora a B1, vagyis az alapfok szintje, a 8. osztályosoké majdnem a B2, vagyis középfok. A diákok nagyon ügyesek. A tanárnő elmondása szerint többen már most le tudnák tenni a nyelvvizsgát.

Melis Zsuzsa: Élvezd a beszélgetést! (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Melis Zsuzsa: Élvezd a beszélgetést!
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ez nem csak az én érdemem, hiszen páran járnak magántanárhoz is. De a 7. osztályos 5. helyezett soha egy külön órát nem vett senkitől. Azt hiszem, rá joggal lehetek büszke. Sikeremet abban látom, hogy tudom motiválni a gyerekeket, meg tudom velük szerettetni a nyelvet. Talán túl laza is vagyok, de ezen nem tudok változtatni. A nagy szerencsém az még, hogy a gyerekek érzik a nyelvet. Októberben egy iskolaprojekttel a 8 osztályosok voltak kint Ausztriában és azt mondták, végig beszélték a hetet. El tudom róluk képzelni.

– Sokat segít nekik, hogy hallgatják a kedvenc együtteseiket, énekeseiket angolul. Ha átveszünk egy olvasmányt, az óra végére a szavak 80%-a a fejükben van. És ez a fontos, nem a nyelvtan. A nyelvtannal viszonylag keveset görcsölök és azt is konyhanyelven mondom el. Szóval ezek tényleg tehetséges gyerekek, szerencsém van velük. De nyilván a tehetség kevés, azért tanulniuk is kell, csak nekik kevesebbet. Akárki akármit mond, igenis van nyelvérzék, és úgy gondolom, ez a lényeg.

A nyelvi verseny előnye az volt, hogy pont olyan izgalmat élnek át a diákok, mint a vizsgán, de itt 1800 Ft a nevezési díj, a nyelvvizsgán 29 000 Ft. A versenyen nem elég, ha valaki ügyes, jó tanuló, hiszen új szituációban, ismeretlen közegben, idegenek előtt kell megszólalniuk.

– Vannak rossz vizsgázók, akik nem tudják kihozni magukból az igazi tudást, ami bennük van. A vizsgadrukkot meg kell szokni, erre is nagyon jó ez a verseny. Köszönet a szülőknek, akik rááldozták a pénzüket és az idejüket arra, hogy elvigyenek minket a megmérettetésre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.