- hirdetés -

A szép magyar beszédet ápolták az általános iskolás fiatalok.

Hatodik alkalommal rendezte meg november 6-án az Eötvös iskola „Tehetséges Tanulókért Alapítványa” a dél-alföldi régiós versenyt 13 – 14 éves tanulók számára. Fésűné Bálint Gizella tanárnőtől megtudtuk: a cél a szép magyar beszéd, a kommunikációs kultúra fejlesztése, a történelem- és irodalomismeret elmélyítése, szélesítése, és a tehetséggondozás.

A vetélkedő témájában és szellemiségében kapcsolódott a „ Magyar nyelv éve 2009” , és nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójához. A résztvevőknek egy kötelező és egy szabadon választott szónoklatot kellett bemutatniuk, amelynek témája a magyar nyelv.

Hét általános iskola nevezett a versenyre, egy tucat szónok léphetett a pulpitusra, és szólt a jelenlévőkhöz. Egyenletes teljesítményeket láthattunk, és – a zsűritag Józsa Mihály kérdésemre úgy nyilatkozott – érdekes módon a kötelező szöveggel jobban boldogultak. Megdicsérte az igényes szép kiejtéseket, a törekvést arra, hogy ápolják nyelvünket, biztató jó tanácsokat is adtak a versenyzőknek a hangsúlyozásról, a beszédtechnikáról, az értelmezésről, a tekintetről, a hangerő, a hangszínek használatáról, a szünetekről csöndekről és a gesztusokról.

A dobogós szónokok csoportképe
A dobogós szónokok csoportképe

Való igaz: a szónoklat nehéz műfaj sok, és tudatosan használt eszközre van szüksége a szónoknak. Jóval több, mint a versmondás. „Kell hozzá szép beszéd is, átélés is, viszont szónoki beszédet nem lehet csak úgy általában a közönségnek, a sötét nézőtérnek, a „negyedik falnak” mondani, és nem lehet a közönséget kizárva, befelé, magunknak mondani sem. A szónoklatot a közönség szemébe, a hallgatóság fülébe kell mondani egyszerre. Személyes meggyőző erővel, arc az arcba, szem a szembe. Ez benne  a különbség és ez benne a nehéz” – összegezte a tudnivalókat az előadóművész.

A verseny eredménye:

1. helyezett

Czeglédi Sándor 8. a Eötvös Tagintézmény (Fésűné Bálint Gizella)

2. helyezett:

Lehoczki Mihály József Attila Székhelyintézmény (Víghné Pintér Lilla)
Gyivicsán Pál 7. a Eötvös Tagintézmény (Fésűné Bálint Gizella)

3. helyezett:

Molnár Krisztina  7. o. Székkutas (Kovács Lászlóné )
Pócsik Tamás 8. o Czina Tagintézmény (Jósné Kis Erzsébet )

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.