- hirdetés -

50. születésnapját ünnepli a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület. A jubileumi emlékülés szombat este volt a művelődési központban.

Emlékekkel teli, méltó program volt. Több mint százan elevenítették fel az eredményekkel, dicsőségekkel teli fél évszázadot, és természetesen napjaink vívása is terítékre került, az edzők kitartó munkáját méltatva, a nehézkes sportfinanszírozással együtt.

Mozgalmas 50 év

Zsoldos Péter igazi úriember volt és ezt minden körülmények között megőrizte – Pusztai Lajos vezetőedző szerint ez volt a Mester titka. Nem volt olyan felszólaló, aki ne méltatta volna hihetetlen szeretettel, olykor könnyes szemekkel.

A vezetőedzőtől megtudtuk még, hogy az elmúlt ötven év mozgalmas volt, tele változásokkal és szép eredményekkel. Ezres nagyságrendben mérhető azoknak a fiataloknak a száma, akik megfordultak a vívó edzéseken. (Jelenleg 30-40 gyermek jár vívni, de van még megdöbbentő adat: 50 éve több mint 200, ma csupán mintegy 60 vívó egyesület működik hazánkban).

Látványos vívóbemutató - sötétben (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti krisztina
Látványos vívóbemutató - sötétben (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Az orosházi vívóünnepen részt vett Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, és Decsi Tamás, világbajnok kardozó is, aki az OrosCafé.hu-nak elmondta, hogy a vívás Magyarország legeredményesebb sportága, ezért is fontos, minél több helyen éljen tovább. Erre jó példa Orosháza, ahol most a gyökerekről is megemlékeztek.

Nagy Tímea megtiszteltetésnek tartotta, hogy részt vehetett a hétvégi programon. Kétszeres olimpiai bajnokunk elmondta, a magyar sportban napjainkban annyira nagy a baj, hogy meg kell becsülni minden edzőt, akik szabadidejüket feláldozva teszik a dolgukat.

A szombat esti emlékülésen elismeréseket is átadtak. Íme az orosházi vívás elismertjei:
Özv. Zsoldos Péterné, Kovács Tamás – a MOB sportigazgatója, Németh Béla – Orosháza város polgármestere, Dr. Bándy Rezső, Cseh Géza, Germán Endre, Szél Péter, Babinszky László, Pusztai Lajos, Dr. Floszberger Péter, Zagyva Béla, Bor Antal, Pál Tamás, Madai István, Faludi Roland, Soós István, Ilovszky Zoltán, Pető Krisztián, Gelegonya László, Dominkó Sándor, Pálfai Tamás, Bogdánffy Csaba.

Szakmai munkásságának elismeréseként a Magyar Olimpiai Bizottság ezüst plakettjét adták át Pusztai Lajosnak, aki 1976 óta edzősködik. A plakett az 1896-os olimpiai aranyérem kópiája.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.