- hirdetés -

A Kondorosi csárda betyárjai és a erkölcstelenítő asszonyok találkozója

A műfaji keveredések kavalkádjával találkozhattak a Krajcáros történetek nézői a Szántó Kovács János Múzeumban. A november 6-ai előadás a Múzeumok Őszi Fesztiváljának következő, második darabja volt, ahol ismét a Táncsics Mihály Gimnázium tanulói mutatták meg színészi tehetségüket tanárukkal, Erostyák Zoltánnal kiegészülve.

Balladák és anekdoták formájában ismerhettük meg a 18-19. századi Orosháza lakosainak életét egy kis betyárkodással és néhány bírósági tárgyalással fűszerezve.
A betyárok közt többek közt Szabó Bandit és Rózsa Sándort alakították a fiatalok, akiktől megtudhattuk, furfangos ötleteikkel hogyan bántak el a betyárok az őket üldöző perzekutorokkal. Volt itt összeesküvés, verekedés, asszonycsábítás és persze italozás.

Az ifjú színészek bemutatták a csárdák világát egy kis zenei aláfestés és filmjelenetek segítségével. Minimalista jelmez és díszlet varázsolta vissza a nézőket kétszáz évvel ezelőttre, ahol láthattuk többek közt azt is, milyen büntetéssel sújtotta a törvény egykoron a feslett életű nőket és az alattomos legeltetést elkövetőket, valamint a tiltott helyen pipázókat.

Az ízes tájnyelvi használat még valóságosabbá varázsolta a történeteket. Az anekdoták azonban nem értek véget, hiszen egy hét múlva folytatódik a szereplők története a múzeumban, akik a darab végén érkeztek be a képzelet vonatával Orosháza állomásra.

November 13-án, pénteken megtudhatjuk, mit találtak a városban. A Bulváros Orosháza című előadásra várják szeretettel a szervezők a kedves érdeklődőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.