- hirdetés -

Nem az a kérdés, hogy üresek-e az ágyak, hanem az, hogy miért üresek. Még lényegesebb, hogy mennyi súlypont ér egy életet? Boncoljuk a helyi egészségügyet.

Újabb ágyszámcsökkentésre készül az Egészségügyi Minisztérium – erről több sajtóorgánum is beszámolt. Az orosházi kórház igazgatója szerint azonban nem aktuális a kérdés. Nem aggódik, legalábbis nem emiatt.

Országos szinten mintegy 4000 kórházi ágyat tekint kihasználatlannak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Régiónk tekintetében a 6000 ágyból 700-at sorolt ebbe a kategóriába az OEP. A kórházi kapacitások vizsgálata során megfogalmazott egy javaslatot, melyet szeptemberben megosztott a Regionális Egészségügyi Tanácsokkal és az ÁNTSZ helyi szervezeteivel is.

Beteg lenne az ágyra, de pénz nincs a betegre

A szakemberek szerint azonban téved a kapacitás vizsgálatát rosszkor végző OEP, hiszen a kórházak a finanszírozási rendszer miatt kénytelenek voltak korlátozni az ellátott betegek számát. Vagyis az üres kórházi ágyak nem azt jelentik, hogy nincs beteg, sokkal inkább azt, hogy nincs pénz a kezelésükre.

Az OEP szerint 4000 ágyra nincs szükség (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az OEP szerint 4000 ágyra nincs szükség (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ezért nem támogatták a javaslatot a Regionális Egészségügyi Tanácsok, s mivel belegyezésük nélkül csak törvénytelenül hajthatná végre a minisztérium az ágyszámcsökkentést, ezért a téma nem aktuális – fogalmazott Kalmár Mihály kórházigazgató.

Igaz 2007-ben erre is volt példa. Hiába utasították el a tanácsok az ágyszámcsökkentésre vonatkozó tervezetet, Molnár Lajos akkori egészségügyi miniszter mégis intézkedett: a fekvőbeteg-ellátó intézmények összágyszáma majdnem 9000-rel csökkent (80125-ről 71324-re), az aktív férőhelyeké 16 ezerrel lett kevesebb, a krónikus ágyszám pedig 7,5 ezerrel növekedett.

Kalmár Mihály elmondta, az OEP javaslata azokra az ágyakra vonatkozik, melyeknek 60 százalék alatti a kihasználtsága. Orosházán azonban minden osztály 60 százalék feletti ágykihasználtsággal működött az elmúlt esztendőben. Ezért emiatt nem aggódik az igazgató, a rossz finanszírozás miatt azonban igen.

– A minisztérium és az OEP olyan teljesítményvolumen-korlátot határozott meg, ami megkérdőjelezi a kórház további működését. Ezzel csúnyán átvágták az érdekvédő szervezeteket, a kórházakat, hiába hirdetik, hogy a pluszpénzzel megmentették a kórházakat. Valószínűleg újraindul a korábbi tiltakozó akció, a kórházak újra jelzik a problémákat az érdekvédelmi szervek felé, és úgy tűnik jogorvoslatot is kérünk. Minden erőnkkel tiltakozunk a finanszírozás ellen, aminek – véleményem szerint – végső célja az intézmények tönkre tétele.

Egy kis matek – Mennyi súlypont ér egy életet?

Íme egy példa: hasonlítsuk össze a tavalyi év utolsó két hónapjának és az idei év utolsó két hónapjának súlyszámait.

2008. november: 890 súlyszám; december: 950 súlyszám.
2009. november: 772 súlyszám; december: 815 súlyszám.

A betegségcsoportokat az ápolási idő függvényében kategorizálják. A betegségekhez különböző súlyszámok tartoznak, a súlyszámnak pedig megvan az adott forint értéke, amit az egészségügyi minisztérium határoz meg. A súlypont értékét Kalmár Mihály szerint leviszik 146 ezer forintra – számoljunk ezzel az összeggel. Adott betegségnek megvan a normatív ápolási napja. Ha a beteg később gyógyul meg, akkor dupla a veszteség: egyrészt a plusz napokat az OEP nem finanszírozza, másrészt a foglalt ágyra nem lehet új (bevételt jelentő) beteget felvenni.

A novemberre meghatározott 772 súlyszámot leosztják a kórházi osztályokra. Az adott hónapra jutó adott súlyszámokkal az osztályvezető főorvosoknak kell bűvészkednie – jusson is a betegre, ne is maradjon hó végére. Ha ugyanis hó végére többet használ, mint a megengedett, az veszteség a kórháznak, ha kevesebbet, az is. Vagyis ha elfogyott a súlyszám a betegnek várnia kell a kezelésre, kockáztatva ezzel állapota súlyosbodását – ebből a szempontból akár egy súlypont is jelenthet egy életet.

Ördögi kör: az üres ágytól az üres ágyig

Kalmár: Minden eszközzel tiltakozunk (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kalmár: Minden eszközzel tiltakozunk

– Tavaly decemberben 363 súlyszám maradt benn. Mivel a tavalyi év szolgálja az idei év finanszírozásának bázisévét, ezért ez most kevesebb súlyszámot, kevesebb bevételt eredményez. A helyzeten a rossz finanszírozás tovább ront – fogalmazott Kalmár.

Tavaly novemberben 120 súlyszámmal több beteget láttak el a kórházban, 120X146 ezer forinttal számolva ez 175 millió forint – ennyivel jut kevesebb az idei novemberre. 2009 októberében 1000 súlyszám körül volt az ellátás – ezt novemberben is tudná teljesíteni az intézmény, de nem tehetik, mert nem kapnak rá forrást. A kevesebb beteg ellátása a várólista növekedéséhez vezet.

A prioritási sorrend adott: a sürgősségi és gyermek ellátás után a kórház illetékességi területéhez tartozó páciensek (a betegség súlyosságától is függő) kezelése következik. A sor végén a területen kívül esők állnak.

Ha a kórház felhasználta a területhez tartozókra az adott 772 súlyszámot, akkor a területen kívüliekre nem jut – vagyis ők nem kaphatnak (nem sürgősségi) ellátást az orosházi kórházban, hiába jönnének városunkba választott orvosukhoz. Ezzel pedig sérül a szabad orvosválasztás joga – mondta Kalmár, aki kiemelte, már most értetlenül állnak a páciensek az egy-két hónapos várólista előtt, s a várakozás ideje még tovább nőhet.

– Ez egy ördögi kör. Nem adnak pénzt a betegellátásra, emiatt csak ütemezve tudjuk ellátni a betegeket, tehát megnő a várólista, a várakozás során üresen maradnak az ágyak, üres ágyra nem kapunk pénzt és az illetékesek a kihasználatlanságra hivatkozva elveszik az ágyakat, így megint kevesebb pénzt adnak betegellátásra. A végeredmény: becsukják kapuikat az intézmények. Véleményem szerint, itt valami borzasztó logika szerint számították ki, hogyan lehet tönkretenni a kórházakat.

Az igazgató kiemelte: a mostani finanszírozási rendszerben nem sokáig tartható fenn ebben a formában az orosházi kórház. Hiába tesznek meg mindent az egészségügyi ellátás biztosítása érdekében – például Jótékonysági estet szerveznek november 21-én, remélve, hogy támogatókra találnak a nemes cél érdekében.

Az est célja a kórház jelenének és jövőjének biztosítása. A november 21-i program fővédnöke Mikola István, a Parlament egészségügyi bizottságának alelnöke, prof. Kaáli Géza, a Kaáli Intézet alapítója, valamint Németh Béla polgármester.

Cikkünkben csupán a jéghegy csúcsát érintettük. Diagnózis nincs, legfeljebb annyi, az egészségügyi rendszer válságos állapotát mielőbb kezelniük kell az illetékeseknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.