- hirdetés -

Három történelmi fordulópontot is felidéztek az orosz hősi temetőnél hétfőn.

A párt orosházi szervezete 1989 óta koszorúz november elején az alvégi temetőben. Az emlékezésnek idén is több apropója volt. Egyrészt 1917. november 7-e, a szentpétervári kommunista forradalom évfordulója.

-Azon a napon új világrend alakult, megszületett a munkások és parasztok hatalma, ami 70 évig jobblétet, biztonságot adott az egyszerű embereknek. A kapitalizmust hiába építik 300 éve, mégis tönkrement. Ha a szocializmus 300 évet kaphatott volna minden hibájával együtt… – fogalmazott Kiss János, a párt területi elnöke a hallgatóságra bízva a gondolat befejezését.

Az elesett katonák sírjára virág került (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Az elesett katonák sírjára virág került (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Felidézték 1956. október 23-át is, ami az ő fogalmaik szerint ellenforradalom volt és a szocializmus vívmányai, értékei elleni lázadást november 4-én törték le. Végül a rendszerváltás történelmi fordulópontjára is visszatekintettek.

– Mi nem ünnepeljük a rendszerváltás évfordulóját, mert egyáltalán nem értünk egyet 1989-el – mondta Kiss. – Mindenki érezheti a bőrén miért: ma a munkásnak, parasztnak  nincs szava, a pénz diktál. A rendszerváltó pártok eladtak mindent, a mezőgazdaságot, az oktatást, az életet. A politikai elit már kitüntetni sem tud. Az olyan árulókat, akiket ki kellene most tüntetniük – egy Gorbacsovot, egy Horn Gyulát, egy Pozsgayt, egy Szűrös Mátyást – elfelejtik és olyan embereket tüntetnek ki, akik megtagadták a szocializmus eszméit – fogalmazott Kiss János.

A rövid beszéd után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait az orosz, majd a magyar és végül a román hősi temetőnél. Kiss János kifejezte reményét, hogy az evangélikus egyháznak juttatott éves önkormányzati támogatásból hamarosan jut az orosz és a román hősi temetők felújítására is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.