- hirdetés -

Hogyan lehet egy este alatt lélekben megfiatalodni? Hagyni kell, hogy előtörjön a régi láz: a rock and roll életérzés!

Akiket elkapott a láz (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Akiket elkapott a láz (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Ezt láttam azon a 30 emberen, akik részt vettek a Petőfi Művelődési Központ és a Justh Zsigmond Könyvtár közös rendezvényén, a Rock-vetélkedőn.

Október 22-én tízcsapatnyi régi motoros és fiatal zenekedvelő gyűlt össze a művelődési házban azért, hogy összemérjék tudásukat. Amiben megmérettettek: A hazai és külföldi rockzene a ’60-as évektől egészen napjainkig.

A régi láz hevében versenyzőinknek nem csupán a lexikális ismereteiket kellett agyuk rejtett bugyraiból előkeresni, hanem egy-egy zenés-táncos produkció bemutatását is be kellett vállalniuk a pontgyűjtés érdekében.

A tagok életkora 15-től 65-ig terjedt, volt köztük diák, zenész, fotós, múzeumigazgató, madarász. Noha a mindennapokban az élet más-más területein dolgoznak, volt egy pont, ami összekötötte őket: ez pedig a rock.

Az este fényét emelte, hogy a zsűri elnöke Pleskonics András, rocktörténet tanár volt, aki hétköznapjaiban a Szegedi Tudományegyetemen azon munkálkodik, hogy a zenei stílus kultúráját megismertesse a fiatalokkal.

A tízpróba

Elsőként vizuálisan megjelenített albumborítókat kellett felismernie a résztvevőknek. Akiben kérdőjelek motoszkálnak, annak megjegyzem: a zenekar nevét kitakarták a képről. Ez után egy kis Activity-jellegű megmérettetés következett: a csapatok tagjainak el kellett mutogatni, illetve le kellett rajzolni egy-egy dalcímet.

A tízpróbázók élvezték a kihívást (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
A tízpróbázók élvezték a kihívást (klikk a képre)

Hogy lássuk, mennyire nem volt egyszerű a feladat, íme néhány példa: Bye bye Sasha, We are the champions, 220 felett, Nehéz a dolga a katonának. A versenyzőknek sem volt könnyű.

Ezt követően volt zenefelismerés hang és videoklip alapján, totó, aminek kitöltéséhez dalszövegidézeteket, a zenekartagok neveit, életkorokat, zenei irányzatokat kellett ismernie a játékosoknak. A legfelejthetetlenebb a karaoke volt, ahol nagy klasszikus Beatrice, KFT, Ákos, Omega vagy éppen Edda dalokat kellett előadnia a csapatoknak. Itt lehetősége volt mindenkinek, hogy az önkontrollt elhagyva megmutassa titkolt tehetségét.

Persze ne felejtsük el, hogy a sör, a móka és kacagás mellett a versenyszellem is ott volt a teremben. A feladatok teljesítése után a zsűri eredményt hirdetett. A győztes csapat tagja: Akantisz Tamás, és –ahogy magukat meghatározták – a két rockdinoszaurusz, Mareczky Béla és Magyarfalvi Péter.

Természetesen a vetélkedő után mindenki győztesként táncolhatta végig a Spektrum Blues Band koncertjét, ahol láthatóan mindenkit szétfeszített belül a rock and roll rugója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.