- hirdetés -

Az októberi idővel beköszöntött a fűtésszezon is. A Lakásszövetkezet lakásai kapcsán a gázárról és a  támogatásokról is érdeklődtünk.

Az idő lehűlése miatt már október 13-án, kedden bekapcsolják a fűtést a Lakásszövetkezet hatáskörébe tartozó 1150 lakásban. Ezt természetesen a hőmérséklet alakulása befolyásolhatja, de előreláthatóan felmelegedésre holnapig nem lehet számítani. A gáz árának változását már látni fogjuk a legközelebbi számlánkon, hiszen a 10%-os csökkenés már október 1-jétől érvényben van.

Kíváncsiak voltunk a támogatások és az árcsökkentés részleteire is. Kérdéseinkre Harmati Győző válaszolt.

Az 1150 lakásban hogyan működik a gáz árának elszámolása?

Ezekben a lakásokban nem egyedi fűtés van, és nem is átalányt fizetnek a lakók. A fizetés úgy működik, hogy a lakók évközben fizetnek, majd minden évben van egy ellenőrzés, amikor rendezik az elmaradásaikat. Tehát a számla összegét a szolgáltató mindig az alapján állapítja meg, hogy mennyi volt a fogyasztás, vagyis itt tényköltségekről beszélünk.

Hány hőközponthoz tartozik ez az 1150 lakás?

Huszonöt kazánház van. Ebből van, amelyikhez 120 lakás tartozik, de akad olyan is, amelyikhez csupán 20.

Milyen állapotban vannak a szigetelések?

Jön a hideg, indulnak a kazánok (Fotó: Melega Krisztián)
Jön a hideg, indulnak a kazánok (Fotó: Melega Krisztián)

A lakások negyedét már felújítottuk. Jelenleg 160 lakás pályázata van beadva, ezek között van olyan, ami a tízemeletes és van, ami az ötemeletes tömbházra vonatkozik. Mindet szeretnénk felújítani. Némelyik felújításai program megvalósításától már csak egy miniszteri aláírás választ el. Ezt már májusban megígérték, de még mindig nem történt meg, ez ellen sajnos nem tudunk semmit sem tenni.

A három tízemeletes közül csak az egyik van felújítva. Mennyire érzékelhető az árcsökkenés abban az épületben?

A két, régi állapotában meglévő épület évi fogyasztása átlag 100 ezer köbméter, míg a felújított tömbházé már csak 75 ezer köbméter.

A 10%-os gázárcsökkenés ön szerint valóban kompenzációt jelent a gázár támogatásának megszüntetésére?

A támogatottak négy kategóriában oszlanak el. Akik a legfelsőbb kategóriába tartoznak, és körülbelül egy 55 négyzetméteres lakásban élnek, ők 68-70 ezer Ft támogatást is kaptak. Tehát ők mindenképpen rosszabbul fognak járni. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb probléma az, hogy azok fogják ezt negatívan érzékelni, akik a legszegényebbek, hiszen az ő támogatásukhoz képest a 10% igencsak elenyésző összeg. Azok, akiknek eddig nem járt támogatás, azoknak természetesen ez segítséget fog jelenteni, de tudjuk jól, hogy nem ők azok, akik erre a leginkább rászorulnának.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.