- hirdetés -

A kukorica egyharmadát takarították be eddig Orosháza környékén. Idén jóval korábban indult el a munka, a gazdálkodók túl sok jóban nem bízhatnak.

Összességében 5,5-6 tonnára lehet számítani, de az eredmény igen szélsőséges: 3,5 tonnától egészen 8 tonnáig terjedhet a betakarított mennyiség hektáronként, ami kevesebb a tavalyinál – mondta el az OrosCafé.hu-nak Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke. Gondot jelent még, hogy a kukorica nagyon törik, elégett a napsütésben, ami szintén jelentős kiesést okoz.

Kombájn töri a kukoricát - kérdés, meddig (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kombájn töri a kukoricát - kérdés, meddig? (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A piac továbbra is áll, nincs kereslet a terményekre. A búza, a napraforgó raktáron van, és a kukoricánál sem jobb a helyzet. Akik le tudtak szerződni, 25-30 ezer forint közötti árat kaphatnak, a szabadpiacon viszont szinte eladhatatlan a kukorica.

Kormányzati segítség kell

A gazdakör elnöke szerint nagy az elkeseredettség a termelők körében. Elérkezett az őszi munkák ideje, meg kellene alapozni a jövő esztendőt, de úgy tűnik, belátható időn belül nem tudnak értékesíteni és forráshoz jutni. Ráadásul a hitelek is „csengetnek az ajtón”. Horváth József leszögezte: a kormányzattól várnak segítséget.

Megyei és országosan szinten sem jobb a kukoricahelyzet. A Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: katasztrofális állapotok vannak. A Magosz alelnöke pedig kijelentette: ha a kabinet nem tesz azonnali lépéseket és nem szabadít fel pénzt a gazdák támogatására, teljesen leáll a gabonapiac és a termelők legalább fele tönkremegy.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.