- hirdetés -

Az orosháziak ötödik alkalommal vonultak fel az autómentes napon, ki kerékpárral, ki görkorival. Nézze meg képeken és videón.

A hagyományokhoz híven szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon ismét kerékpáros felvonulást tartottak a belvárosban az OKÉ szervezésében. Mintegy kétszázan csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Ötkor volt a találkozó az Eötvös téren, a megnyitóra már szép számmal összegyűltek a biciklisek mellett érdeklődők, nézelődők is. A Best Dance Company tánccsoport bemutatója után Blahó János, a Táncsics gimnázium igazgatója mondott beszédet. A globalizáció veszélyeire hívta fel a figyelmet, úgy fogalmazott: nem élni, hanem megélni kell ezt az életet. Kiemelte, ne csak egy nap legyen autómentes nap. A cél, hogy szép, zöld, tiszta városunk legyen.

Indul a kritikus tömeg (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Indul a kritikus tömeg (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Az autómentes nap helyi eseményeinek minden évben más fő üzenete van. Az idén arra hívták fel a figyelmet, hogy válságidőszakban különösen fontos odafigyelni a gépkocsit kiváltó alternatív közlekedési formákra, elsősorban a kerékpárra és természetesen a közösségi közlekedésre.

Tekerték, ha megvették

A menetben minden korosztály képviseltette magát, sok fiatal szülő a gyerekeket hátra (vagy éppen előre) tette a kisülésbe, és úgy teljesítették a távot. A jókedv végig jellemző volt, a mezőny hátulja morgott néha, ha a torlódás miatt le kellett lassítani. De kérem ez egy ilyen játék, amikor ennyi kerós (pontosan 199-en voltak, megszámoltuk) párosával egymás mellett gurul, bizony néha a kanyarokban belassul a „bringás kígyó”.

httpvhd://www.youtube.com/watch?v=oiGodZn1l5o

Operatőr és vágó: Losonczi Dávid

Az OKÉ elhivatott kerekesei mellett a kritikus tömegben láttunk nyugdíjast, kis- és nagy családot, fiatal és középkorú párokat és tanárnőt, aki az osztályával együtt nyomta a pedált, és görkorisokat, akik évről-évre többen vannak. Az is tapasztalható, hogy az egész felvonulást egyre inkább magukénak érzik az orosháziak, az autósok pedig türelmesen megvárták, míg elhaladt mellettük a mezőny. (Azért az is leszűrhető, hogy itt nem okoztunk akkora káoszt a felvonulással, mint Budapesten. De nem is ez volt a célja a szervezőknek)

A kerékpáros felvonulás az Eötvös tér – Móricz Zsigmond utca – Szabó Dezső utca – Tél utca – Bajcsy-Zsilinszky utca – Dózsa György út – Székács József utca – Arany János utca – Észak utca – Mikes utca – Október 6. utca – Kossuth Lajos utca – Rákóczi utca – Eötvös tér útvonalat érintette, majd bemutatók és The High Spirits koncert színesítette a programot.

Vági Kata; Melega Krisztián

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.