- hirdetés -

Az iskolás kollégák saját lapot indítanak, erről folyt „szakmai egyeztetés és bemutató”.

A Vörösmarty iskola 4. a osztályának tagjai valósággal ellepték a termeket, és csillogó szemekkel hallgatták a felnőttek mondandóját. A gyerekek nem csak úgy betévedtek hozzánk, hanem tanulni jöttek. Az iskolában a fogalmazás tananyagban éppen a hírt, hirdetést, a kommunikáció ezen részeit tanulják.

Új iskolalap: Zajos Info

A tanulást manapság már nem úgy kell elképzelni, hogy a diák ül a padban, a tanár pedig a tábla előtt magyaráz. Be kell lássuk, a mai diákok teljesen más ingerekre fogékonyak mint akár 15 évvel ezelőtt. Játékos formában tanítják nekik a leckét, és ebbe bizony belefér egy saját nyomtatott lap alapítása is. Ez lett a Zajos Info.

Mindenkinek járt médiaigazolvány (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Mindenkinek járt médiaigazolvány (klikk a képre)

Ennek apropóján érkezett az osztálynyi gyerek a szerkesztőségbe. (Ahogy illik, mindenki nyakában médiaigazolvány lógott). Először saját területükről, a nyomtatott újságról hallhattak pár szót. Gubucz Katalin, az Orosházi Élet felelős szerkesztője mutatta meg, hogyan készül a 8 oldalas hetilap. Mivel éppen csütörtökre esett a látogatás, így a gyerekek nagy forgatagba csöppentek, hiszen ez az időszak az Orosházi Élet lapzártája. Jól is jött ki a dolog, hiszen látták a fiatalok, hogyan él, pörög és lélegzik együtt egy szerkesztőség. Képet kaptak a laptükör megszerkesztéséről, az anyagok lektorálásáról, a fotók beillesztéséről és magáról a tördelésről.

Ezután következett a városi TV bemutatása. Ezt Baranyainé Imre Julianna, az OVTV felelős szerkesztője vállalta, aki kifaggatta a srácokat televíziózási szokásaikról, majd bemutatta az adáskészítés titkait a vágástól, a narráción át a kész anyagig. A vágószobában szintén nagyüzem volt, a számítógépek előtt az operatőrök és a szerkesztők készítették a hétfői TV adását.

Mindeközben megérkezett Poór Csaba főszerkesztő, aki a TV stúdióba terelte a kis csapatot. Kiderült, hogy a gyerekek sokkal nagyobbnak képzelték a TV stúdióját a valóságosnál, és hogy szerintük 20 ezren nézik az esti országos híradókat (a valós szám valahol 1 millió környékén van egyébként). Kérdések özöne zúdult Csabára, aki bőszen válaszolgatott is azokra. Legjobban természetesen a kamerák és a rengeteg lámpa érdekelte a társaságot.

Végezetül a Média Kft legifjabb tagjával, a két hete elindult OrosCafé.hu online hírportállal ismerkedtek meg a gyerekek. A felelős szerkesztő, Melega Krisztián előkapott egy laptopot, és a srácokkal közösen szerkesztett meg és publikált egy hírt, miközben a legalapvetőbb online újságírói szabályokról – címadás, rövid de velős ajánló megírása stb. – beszélgettek.

Olyan lesz, mint a valóságban, csak kicsiben

A látogatás végén Justyákné Kiss Ágnes tanárnő elárulta: alapvető újságírói fogásokat, trükköket kívántak ellesni, melyeket aztán a gyerekek használhatnak tanórán. Fontos volt, hogy valódi élményt kapjanak a szerkesztőség életéből, így nagyobb kitartással és lelkesedéssel folytatják a munkát. Az általuk szerkesztett újságot egyelőre a faliújságon jelentetik meg, ám a Média Kft vezetője felajánlotta, hogy néhány példányt kinyom a lapból, így azt az iskola falain belül a többi nebuló is forgathatja majd.

A jó újságíró mindenre figyel (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A jó újságíró mindenre figyel (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

– A gyerekek az osztály életét, mindennapjait fogják ezekben a lapokban feldolgozni, a szerkesztőség munkájában pedig az egész osztály részt vesz. Olyan lesz, mint a valóságban, csak éppen kicsiben: van már főszerkesztő, szerkesztő, fotós, tördelő és lap tervező is – mondta Justyákné.

Mi pedig, felnőtt újságírók a fiatal kollégáknak sok türelmet és kiváló témákat kívánunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.