- hirdetés -

Csökken az állami támogatás a művészeti oktatásban is, a családok pedig egyre nehezebben tudják vállalni a művészeti nevelés plusz költségeit.

„A művészeti iskola tanulóinak közel fele nem fizet térítési díjat, mert gyermekvédelmi kedvezményben részesül – tavaly ez az arány 25% volt”  – indít egy megdöbbentő adattal Riczánné Muzsik Ibolya. A művészeti iskola igazgatója elmondta: a tanulói létszám is csökkent, pedig volna igény a művészeti nevelésre.

„A családok romló anyagi helyzete áll a rosszabb statisztika mögött. Egyre többen jelentkeznek méltányossági kedvezményért olyanok, akik éppen csak kimaradtak az ingyenességre való jogosultsághoz szükséges sávból. Rajtuk nem tudunk segíteni, mert a jogszabályok szerint kell eljárnunk. Jövőre akár negyedével is csökkenhet az iskola összlétszáma.”

Kérdésként azonnal felmerült, hogyan tudnak ezzel a helyzettel megbirkózni, hiszen az iskola egyre rosszabb gazdasági közegben dolgozik, miközben 2007-ben szigorú feltételek mellett minősítésen vettek részt és kiváló eredményt értek el.

"Nem túl rózsás a helyzet" (fotó: Kecskeméti Krisztina)
Riczánné szerint nem túl rózsás a helyzet (fotó: Kecskeméti Krisztina)

„Azt ígérték, hogy ebben a kategóriában 5 évig nem változik a támogatás mértéke. Ezzel ellentétben már idén csökkent az állami normatíva. A rendszer visszássága, hogy a térítést nem fizetők helyett az állam nem biztosít kompenzációt az oktatási intézménynek. Ezért a fenntartó önkormányzatoktól, a „fizetős” szülőktől, pályázatokból és önerőből kell kigazdálkodnunk a hiányt” – hallgatjuk Riczánné nem éppen rózsás helyzetet felfestő beszámolóját.

Az is kijelenthető, hogy az önkormányzatok forrásait is kurtítják, és a szülők említett rétege sem terhelhető tovább. A művészeti iskolák szakmai szövetsége végső soron kimondja: a gyermekek törvényben megfogalmazott jogai, a képességeknek megfelelő oktatáshoz való joguk, valamint az esélyegyenlőség is sérül azzal, hogy a szülők anyagi helyzetének romlásával kiszorulnak ebből az alapvető készségfejlesztő oktatásból.

Nézzük a számokat: egy zenész tanuló esetében az alapellátás bekerülési költsége 220 ezer forint.  Eddig az állami normatíva 105 ezer forint volt, ebben a tanévben 95 ezerre csökkent. A szülő által fizetett térítési díj a normatíva 10%-a (lehetne többet is, de a szülők sem terhelhetők tovább). A fenntartó önkormányzat nagyjából újabb 10%-nyit ad hozzá. A fennmaradó 30%-os hiányt  kell „kigazdálkodni”: szülők, pályázatok, saját bevétel útján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.