- hirdetés -

Az orosházi vezetők is kötelesek közzétenni fizetésüket. Az OrosCafé utánajárt, hogy megtették-e, és annak is, hogy mennyi az annyi.

Egy augusztusban kihirdetett kormányrendelet alapján szeptember 15-től kell nyilvánosságra hozni minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami, önkormányzati többségi befolyással működő gazdasági társaságnál dolgozik. Ez vonatkozik azokra a vezető tisztségviselőkre, felügyelő-bizottsági tagokra, vezető állású munkavállalókra, a tartósan egyes munkavállalók tevékenységét irányító munkavállalókra, akik olyan állami, önkormányzati gazdasági társaságnál, költségvetési szervnél, közalapítványnál dolgoznak, aminél külön-külön vagy együttesen számítva is többségi folyással bír az állam.

A szabályok szerint nyilvánosságra kell hozni a vezető nevét, tisztségét, munkakörét, illetve a munkaviszonyban álló személy esetében a munkaviszonya alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli juttatásokat. Ezen belül külön fel kell tüntetni a személyi alapbért, az egyéb időbért, a teljesítménybért, az időbért megalapozó időtartamot, illetve a teljesítménybért megalapozó követelményeket.

A nyilvánosság megismerheti a végkielégítés mértékét és a felmondási idő tartamát is. A vezető tisztségviselőknél, felügyelő-bizottsági tagoknál felkerül az internetre a megbízási díj, a megbízási díjon felüli egyéb járandóság, a jogviszony megszűnése esetén járó pénzbeli juttatások összege is.

Orosházára sem vonatkozik más szabály

Városunkban öt olyan gazdasági társaság van, melynek az önkormányzat a tulajdonosa, vagy többségi tulajdonosa. Ezek a következők: Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft, Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt., Orosházi Média Kft., Orosháza Futball Club és az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt.

Mivel a kormányrendelet szerint az interneten mindenki számára elérhetővé kell tenni az adatokat, így első körben ezzel próbálkoztunk. Az öt cégből három honlapján megtaláltuk, amit kerestünk. (A Fürdő Zrt. utólag tette közzé a listát)

A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján közzétett adatok (.pdf link) szerint Pusztai Lajos  ügyvezetőnek a megbízási díja 170.000 Ft/ hó, és a megbízási díjon felüli egyéb járandósága, melyet a magasan képzett ügyintézői tevékenységéért kap 235.000 Ft havonta. A felügyelő bizottsági tagok itt havonta 6.600 forintot kapnak.

A Városüzemeltetési Zrt. honlapján is megtalálható (.pdf link) a vezetői juttatások felsorolása. Bánfalviné Feldmann Ágota havi juttatása 494.200 forint, melyhez még egyéb járandóság is jár, a prémiumfeladatok – melynek feltételeit a képviselő-testület fogadta el – teljesülésének arányában. A felügyelő-bizottsági tagok 30.000 illetve 40. 000 forintnyi juttatást kapnak. Feltüntették még Csizmadia Gergely gazdasági igazgató fizetését is, neki 400.000 Ft a havi illetménye, illetve eredményes gazdálkodás esetén jutalom. Ugyanilyen jutalom és havi 180.000 forint illeti meg Wágnerné Szekeres Mária főkönyvelőt.

Az Orosházi Média Kft. (.pdf link) ügyvezetője, Poór Csaba fizetése 300.000 Ft/hó + áfa a felügyelő bizottsági tagok pedig 10.000 Ft/hó + Áfa összeget tudhatnak a magukénak.

Az OFC honlapján (mely jelenleg nem elérhető) nincs még feltüntetve, hogy ki hány forint illetményt vesz fel havi szinten, ezért telefonon megkerestük Restály Györgyöt, aki elmondta: fel fogják tenni az adatokat, de egyik vezető tisztségviselő sem vesz fel juttatást. Az ügyvezető elmondta, hogy ő már tíz éve ingyen végzi ezt a tevékenységet.

Benkő tulajdonosi engedélyre vár(t)

Az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt, honlapján csütörtök reggel nem volt megtalálható az, hogy ki mennyi fizetésért dolgozik havonta. Benkő Ferenc a fürdő vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a honlapjukat át kell alakítani ahhoz, hogy ezt az adatot közzétegyék rajta, de ő – vállalva a következményeket – csak akkor hozza nyilvánosságra havi juttatásának összegét, ha erre mind a négy tulajdonostól engedélyt kap.

Időközben Benkő Ferenc értesítette az OrosCafé.hu-t , hogy megkapta az engedélyeket, így ő is közzétette a Fürdő Zrt fizetési listáját a honlapon. Ennek alapján Benkő Ferenc vezérigazgatónak 500.000 Ft/hó fizetése van, míg a prémium mértéke a „feltételek teljesülése esetén 100%”. Az igazgatósági és a felügyelő bizottsági tagok bérezése szintén olvasható a listában.

A kormányrendelet kimondja, hogy a közzétett adatok a közzétételt követő két évig nem távolíthatók el, illetve ha az érintett cégek elmulasztják a közzétételt, illetve ha az nem teljes vagy nem időszerű, akkor a törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult szerv eljárása kezdeményezhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.