- hirdetés -

Szeptember 14-én állt munkába az Egyesített Szociális Intézmény új igazgatója, Vaszkán Erzsébet.

Az orosházi testület szeptember elején döntött az új igazgató személyéről. A két évtizedes szociális múlttal rendelkező gyulai születésű Vaszkán Erzsébetet a szakmai háttere mellett az intézménnyel kapcsolatos elképzelésekről kérdeztük.

Milyen szakmai háttérrel rendelkezik?

Vaszkán Erzsébet tervekkel érkezett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Vaszkán Erzsébet tervekkel érkezett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Házi gondozónőként kezdtem megismerkedni a szociális területtel, majd a gyulai területi gondozási központban dolgoztam, vezető-helyettesként. Közben főiskolát végeztem szociális szervező szakon.

A Pándy Kálmán kórház addiktológiai osztályán szociális munkásként a nehéz sorsú, szociálisan hátrányos helyzetű szenvedélybetegekkel foglalkoztam.

A pszichodráma vezetői képesítésem mellett 2007-ben az ELTÉ-n egy szupervízori képesítést szereztem. Bármerre voltam, bárhol is tevékenykedtem a szociális terület mindig központi kérdés volt számomra.

Miért döntött úgy, hogy pályázik?

Úgy éreztem, ez egy új kihívás lehet a számomra, ahol hasznosíthatom az életem és a munkám során megszerzett tapasztalataimat, tudásomat. Ez készetetett arra, hogy a pályázzak. Úgy gondolom, hogy egy nagyon alapos szakmai programot készítettem el. Talán az beszélt helyettem is a szakmai bizottság, majd a képviselő-testület előtt.

A szociális területen, az egészségügyben vagy az oktatás területén dolgozóknak munkaeszközük a személyiségük. A szupervízor a segítő szakembereknek segít személyiségük karbantartásában, épségének, egészségének megőrzésében, a kiégés szindróma elkerülésében.

Mi volt az első napok feladata és mik a tervek?

Először meg kell ismerkednem az intézményrendszerrel, ami elég nagy és szerteágazó, hiszen a nappali ellátástól a szakosított ellátásig mindenfélével találkozhatunk, a rendszert főzőkonyha, gazdasági egység és műszaki részleg teszi teljessé. A feltérképezés után egy jól, hatékonyan működő intézményrendszert szeretnék kialakítani, olyan módon, hogy takarékos gazdálkodás történjen, ugyanakkor a szakmai munka ettől ne sérüljön. A célunk az, hogy azok az idősek, akikért mi vagyunk, akiknek élete ránk van bízva, minél jobban érezzék magukat. A terveim között szerepel az is, hogy felmérjük, milyen igények mutatkoznak, merre tudjuk bővíteni az ellátási formát, akár a szakosítottat, akár a nappalit.

A két idősek otthonában és a gondozóházban az ellátottak száma mintegy 250 fő. Szintén több száz a szolgáltatásokat nappal igénybevevők száma.

Mennyire nehéz a mai viszonyok között összehangolni a hatékonyságot a takarékossággal?

Nyilván az adott keretek között beszélhetünk arról, hogy amennyire csak lehet, és ahogyan lehet, tartsuk szem előtt a takarékos működtetést és a hatékonyságot. Igyekszünk megfontoltan tervezni és a lehető legjobban kijönni a rendelkezésre álló pénzkeretből.

Az igazgató, noha még csak most ismerkedik az ESZI-vel, már részt is vesz annak életében. Az intézmény ugyanis megkezdte az előkészületeket az idősek napi rendezvényre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.