- hirdetés -

Orosházán 4300 diáknak és 320 tanárnak csengettek szeptember elsején.

Elkezdődött a visszaszámlálás: egy hétvége, és indul a 2009/2010-es tanév. A város iskoláiban összesített adataink szerint 4300 diák kezdi meg tanulmányait általános és középiskolában, és mintegy 320 pedagógus. A szünidőben minden intézmény készült a tanévre, elsősorban pályázatok kihasználásával. A tanévnyitó ünnepségek vasárnap és hétfőn lesznek, a tanítás kedden kezdődik. E helyen hívjuk fel a közlekedők figyelmét is a hétfőtől az utakon megjelenő kerékpáros gyerekekre, vigyázzunk rájuk!

Harruckern – Mezgé: 820 – 702

Az egyik legnagyobb port kavart változás, hogy a Mezgét ettől a tanévtől a megyei önkormányzat működteti, így mondhatjuk azt, hogy Orosházán első tanévét kezdi meg Harruckern János Közoktatási Intézmény. A közölt adatok szerint közel százzal több diákja van most az iskolának, mint tavasszal, amikor átvették. Új szakként indul a gasztronómiai képzés, amely iránt sokan érdeklődnek, és a tervek közt felnőttképzés is szerepel Orosházán.

Építkezik az evangélikus

Bővíti iskolaépületét az Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, amely immár Székács József nevét is viseli. „Kinőttük az iskolát” – jelentette ki már a tanévzárón Jantos Istvánné igazgató. Az évekkel ezelőtt, egy pályázatra készített építési tervek megvalósításához még ebben a naptári évben hozzá kell látni. A szükséges anyagi fedezet az első lépésekre megvan, a későbbiek elé sok reménnyel és izgalommal áll az iskola vezetése.

Diákok helyett még takarítók a Vörösmartyban (fotó: Kecskeméti Krisztina)
Diákok helyett még takarítók a Vörösmartyban (fotó: Kecskeméti Krisztina)

Lesznek áttanítások

„Orosháza Város Általános Iskolája és Pedagógiai Szolgáltató Intézményében a tanév az elmúlt évihez hasonló szerkezetben, „bejáratott” programokkal indul, ilyen értelemben nyugodtnak ígérkezik” – nyilatkozta Pusztainé Szabó Margit főigazgató.
„A tartalmi munka azonban széles skálán mozog, ami nagy erőpróbát jelent az abban résztvevőknek. Az elmúlt évi eredményeink bizonyítják, hogy jó úton járunk, és ez erőt ad a folytatáshoz.

Az intézményben 173-an dolgoznak (125 pedagógus). A távozó nyugdíjasok helyett 2 tanárt neveztek ki, és a tagintézmények között pedagógusok átcsoportosítására is sor került. A teljes szakos ellátottság biztosítása érdekében továbbra is lesznek a tagintézmények között áttanítások. Gond van a kompetencia alapú oktatásnak megfelelő tankönyvekkel, taneszközökkel: késett a kiadás, késik a megrendelés.

Műfüves pálya, kerékpártároló

A Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskolában kiépült a sportudvar, műfüves pálya került a régi bitumenes helyére. Kerékpártárolót, belső parkolókat építettek és elkészült a kerítésrendszer is. Az új számítógépeket beüzemelték,a fűtésrendszert áttekintették.

„A tartalmi fejlesztés folyamatos az intézményben. Ez nem feltétlenül az új szakok megjelenését jelenti, hanem az egyetemi továbbtanulás esélyét szeretnénk még könnyebbé tenni diákjaink számára. Az új tanévben helyi szinten is tovább szeretnénk erősíteni a „Világnyelv plusz program” keretében a nyelvtanulás fontosságát. Éppen ilyen fontos az elektronikus írástudás elsajátítása is” – mondta el Blahó János igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.