- hirdetés -

Két év alatt 600-helyett 60-an dolgoznak az  orosházi volt határőr laktanyában.

Október elsejétől telephelyileg megszűnik az Országos Rendőr-főkapitányság Dél-alföldi Gazdasági Ellátó Igazgatóság gazdasági osztálya az orosházi volt határőr laktanyában. A lépés mintegy hatvan-hatvanöt embert érint. A munkáltató gazdasági okokkal indokolja az átszervezést, a szakszervezet tiltakozik, szerintük érthetetlen a lépés.

Többen maradnak, mint mennek

„Nem zárják be az egykori laktanyát” – szögezte le Seres Ildikó rendőr alezredes, a Dél-alföldi Gazdasági Ellátó Igazgatóság vezetője, reagálva a korábbi sajtóhírekre. Elmondta: októbertől az orosházi gazdasági osztály integrálódik a Békés Megyei Gazdasági Osztály állományába.

Vincze Tibor a felújított épületet mutatja (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Vincze Tibor a felújított épületet mutatja (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Szerdán ültek le egyeztetni a munkavállalókkal. A tárgyalások után kiderült, hogy 36 fő marad Orosházán (az objektum ellátásával, a gépjárműjavítással kapcsolatos munkakörök), 7-8 munkatárs Békéscsabára, 10 ember Szegedre kerül át. Néhányan még gondolkodnak, hogy a felajánlott munkakört elfogadják-e.

A lépést gazdasági megfontolással indokolta dr. Seres Ildikó. Azt mondta, a mai helyzetben luxus, hogy egy megye területén két gazdasági osztály párhuzamos tevékenységet lásson el, ezért döntöttek az összevonás mellett.

Szakszervezeti ellenvetések

A szakszervezet szerint érthetetlen a lépés. Vincze Tibor, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke sérelmezte, hogy a  dolgozók így csak informális csatornákon keresztül értesültek a tervezetről.
„A munkáltató nem kérte ki az érdekképviselet véleményét és nem tájékoztatott” – mondta Vincze.

Megtudtuk, hogy az érintettek általában elfogadják a felajánlott munkát, hiszen a mai gazdasági helyzetben mást nagyon nem tehetnek, de nem örülnek a lépésnek. A laktanyát nem zárják be, hiszen a Bevetési és a Határrendészeti Szolgálat itt marad. Ezeknek az állománya a Békés megyei Rendőr-főkapitányság kötelékébe tartozik.

700 millióból újítottak

Vincze hozzátette, hogy 2007. december 31-e előtt hatszázan dolgoztak ebben a laktanyában, október elseje után ez a létszám mintegy tizedére csökken. Miközben néhány éve teljesen felújították az objektumot a schengeni alapból, több mint 700 millió forint értékben.

A szakszervezetnek a fő célkitűzése, hogy a Szegeden működő Dél-alföldi Gazdasági Ellátó Igazgatóság költözzön ide. Ezzel szerintük évi több tíz, vagy akár százmillió forintot tudnának megspórolni a jelenlegi bérleti költségek kiiktatásával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.