- hirdetés -

Az egykor világhírű Gémes Ferenc-féle orosházi kenyér felélesztésének mottójával rendezik idén a VI. Európai Kenyérünnepet Gyopárosfürdőn.

A programsorozat több újdonságot is tartalmaz: augusztus 18-án a strand területén ünnepélyes keretek között adják át – a rákóczitelepi hagyományőrzők műsora kíséretében – az új mobil lelátót, amely 50 millió forintba került. A költség felét állta az önkormányzat, felét pályázati források fedezték.

István, a király és lóverseny

A már hagyományos 19-20-ai rendezvények után augusztus 21-én az Árpád-kertben népművészek fellépése, valamint kirakodó vására várja az érdeklődőket, és – mint dr. Dancsó József alpolgármester az előzetes sajtótájékoztatón fogalmazott – a városvezetés régi elmaradását törleszti azzal hogy 21-én este (a József Attila iskola udvarán) bemutatják az István, a király című rock-operát.

A kenyérről és a programokról beszéltek (fotó: Kecskemti Krisztina)
A kenyérről és a programokról beszéltek © fotó: Kecskeméti Krisztina

Augusztus 22-én a bogárzói lóversenypályán ismét a hagyományok szerint tartják meg a XLI. Nemzetközi Lóversenyt és a Gazdakör Aratóünnepét, valamint a Magyar Gazdák Találkozóját. Emiatt az önkormányzat 3 millió forintból elvégezte a szükséges karbantartási munkálatokat a pálya környezetében.

Szerdán a sajtó képviselői számára tartott ismertetőn ismét elhangzott: Orosháza marketing stratégiájának megfelelően a természetes, népi gasztronómia fővárosává kívánják tenni városunkat, ennek jegyében szervezték korábban a Libamájfesztivált is. Mint ismert, a Magyar Pékszövetség Orosházát tekinti a magyar kenyér fővárosának, minden adott tehát ahhoz, hogy a Békés Megyei Gasztronómiai Fesztiválok rendezvénysorozat része, a VI. Európai Kenyérünnep kiemelt figyelmet kapjon. A látogatók száma 2006-ban elérte a 12 ezret, tavaly is több mint 7 ezren ünnepelték együtt az új kenyér napját, valamint osztoztak a rekord méretű kenyérből.

Kóstolók és versenyek

A fürdő területén immár évek óta két kemence üzemel, ahol a hagyományos szalonnás, tejfölös lángost, a langallót is sütik. Idén itt sül majd az eredeti recept szerinti, komlós párral kovászolt Gémes-kenyér, amelynek modernizált változatával a pékek versenyezhetnek is. Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke a tájékoztatón reményét fejezte ki, hogy az esemény hatására bővül azon vállalkozók száma, akik a hagyományokhoz nyúlnak vissza a kenyérsütés terén.

A kenyérünnepet és a Libamájfesztivált regisztrálták a Magyar Fesztiválszövetség minősítésére, amely szintén emelheti a két rendezvény rangját.
„Háromezer fesztivál van az országban, de csak mintegy 3-400 képvisel egy bizonyos színvonalat” – mondta a sajtótájékoztatón Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke.

Ezek sorába kíván belépni városunk is, az eredményről október tájékán lesz hír.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.