- hirdetés -

Minden diák megtudta, hova vették fel. Az orosházi diákok közt legnépszerűbb a Szegedi Tudományegyetem, ezen belül a bölcsészkar.

Nemrég hozták nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat, vagyis eldőlt, hogy 94 ezer diák, a jelentkezők 74 százaléka felvételt nyert a felsőoktatásba. 480 volt a maximálisan elérhető pontszám, amit egyik intézménybe való bejutáshoz sem kellett teljesíteni, a felvételizők közül mégis 495 diák ért el ilyen eredményt.

Pontról pontra

Az idei legmagasabb pontszám (469) a Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára kellett a bejutáshoz. A második legmagasabb elvárás szintén itt volt, 462 ponttal lehetett a nemzetközi tanulmányok szakra bekerülni. A jogi képzésre a tavalyinál magasabb a küszöb és hagyományosan magasak az orvosi egyetemi ponthatárok is. Az orvosi képzésben intézménytől függően 421 és 432 pont közötti eredményt kellett elérni.

A jogászképzésben 408 és 426 között alakultak a pontszámok, magasabban, mint tavaly. A szintén slágerszaknak számító kommunikációra az ELTE-n 451 ponttal lehetett bejutni, a Szegedi Tudományegyetemen azonban elegendő volt a 413 pont. Az ELTE hagyományosan népszerű pszichológia képzéséhez 453 pont kellett. A Semmelweis Egyetem általános orvos képzésére 437 pont volt a beugró.

A pontszámítás az alábbiak szerint folyik: egy diák legfeljebb 480 pontot érhet el, ebből 80 többletpontnak számít. A fennmaradó 400 ponthoz a középiskolában szerzett jegyek egy részét veszik figyelembe (ezért maximum 200 pont jár), illetve az érettségi eredményét (szintén maximum 200 pont). Többletpont járhat például nyelvvizsgáért, emelt szintű érettségiért, sporteredményekért, tanulmányi versenyeken elért helyezésért, de bizonyos esetekben hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő diákoknak is.

Mi a helyzet Orosházán?

Orosháza három középiskolájából az idén érettségizettek közül, több mint 200 diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe. Legtöbben, 165-en a Táncsics gimnáziumból jelentkeztek, közülük 122 tanuló volt az, aki első körben bejutott az általa kiválasztott szakra.

Az evangélikus gimnázium két osztályából 28-an jelentkeztek továbbtanulni, közülük 19-et fel is vettek.

A Harruckern (a felvételi lapok beadása idején még a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény) 17 diákja adta be még februárban a jelentkezési lapját továbbtanulásra. Közülük 6 jutott be valamelyik felsőoktatási intézménybe – tudtuk meg az Educatio Kht. (Országos Felsőoktatási Információs Központ) adataiból.

A városunkból jelentkező fiatalok az egyetemek közül főként a Szegedi Tudományegyetemet részesítették előnyben, a karok közül pedig a bölcsészkar a legnépszerűbb. Az orosházi diákokra is jellemző az, ami az országosan: még mindig hódít a kommunikáció, a nyelv és a gazdasági, idegenforgalmi szakok.

Akiknek most nem sikerült bejutni, azok sem kell, hogy elkeseredjenek, ugyanis augusztus 10-ig még pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek az intézmények által meghirdetett szakokra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.