- hirdetés -

Több mint három évvel ezelőtt, 2019 szeptemberében indult el a Szegedi Tudományegyetem, a Táncsics Mihály Gimnázium és a város önkormányzatának együttműködésével Orosházán a mérnökképzés. Március 10-én Dávid Zoltán polgármester a hivatal kistermében fogadta azokat a mérnököket, akik elsőként végezték el a képzést és kapták meg néhány héttel korábban diplomájukat. 

A város részéről a polgármester és Bojtor István alpolgármester, illetve a képzés helyszínéül szolgáló Táncsics Mihály Gimnázium akkori igazgatója és a szervezésben nagy szerepet játszó dr. Blahó János, míg az egyetem részéről dr. Bíró István, a kar dékánja és dr. Véha Antal professzor vett részt a köszöntésen. A diplomás mérnökök közül a Doherty Hungary Kft.-t Dezső Márk és Mag Bogdán, a Guardian Orosháza Kft.-t Pavló Ferenc, míg a Linamar Hungary Zrt.-t Sándor Otmár és Bagdi Lajos képviselte (őket a cég vezérigazgatója, Havasi Csaba is elkísérte). 

A vendégek köszöntését követően elsőként Dávid Zoltán szólt a rendezvény résztvevőihez. Örömét fejezte ki, hogy a mérnökképzés elindulhatott annak idején a városban és most kézzelfogható eredményre vezetett. Maga a képzés helyben zajlott, így a résztvevőknek nem kellett utazniuk miatta. A polgármester kiemelte, hogy egyáltalán nem lehetett könnyű a munka és a család mellett ezt végigvinni, így a gratuláció mellett elismerés jár a most végzett mérnököknek. 

– Szeretném, ha a képzés további szakokkal bővülhetne majd a jövőben. Köszönjük az egyetemnek, azt a sok segítséget, amivel ezt a lehetőséget megvalósították! A cégeknek szükségük van jól képzett szakemberekre. Nagyon örülök és köszöntöm azokat a mérnököket, akik elsőként teljesítették sikeresen a képzést, úgy gondolom, hogy az, hogy ők itt dolgoznak, helyi cégeknél segítik a munkát, az a város fejlődését szolgálja – tette hozzá a polgármester. 

Ezt követően a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja, dr. Bíró István vette át a szót, aki felidézte a képzés indulását, amikor arra kérte a résztvevőket, legyenek kitartóak, szívósak, ne adják fel a küzdelmet, bármilyen lemondással vagy nehézséggel jár. Mint mondta, a koronavírus-járvány időszaka ugyan beárnyékolta a folyamatot, hiszen akkor online formában zajlott az oktatás, de ez nem tántorította el őket céljaiktól. 

– Komoly esemény ez Orosháza életében, ráadásul ugyan most még öten vannak túl záróvizsgájukon, de ez a szám hamarosan tovább is emelkedhet, hiszen annak idején 11 fővel indultunk. Bízunk benne, hogy a gépészmérnöki képzés Orosházán levelező tagozaton folytatódni fog. Arra biztatjuk a gondolattal barátkozókat, hogy jelentkezzenek, bízom abban, hogy a városi, a munkahelyi és a családi környezet is támogatni fogja őket és bízunk abban is, hogy a folyamatos műszaki felsőoktatás idővel egy hagyománnyá válhat majd a városban – hangsúlyozta.

A dékáni köszöntőt követően a jelenlévők mind elmondták saját gondolataikat a képzésről, az esetleges további elképzeléseiket. Bojtor István arról beszélt, hogy a város is szeretne segítséget nyújtani nekik abban, hogy Orosházán képzeljék el a jövőjüket. Dr. Blahó János az oktatás fontosságát emelte ki, Havasi Csaba pedig annak a jelentőségét, hogy milyen fontosak a karrierlehetőségek egy cégen belül. A meghívott mérnökök arról meséltek, hogy mit adott nekik a képzés. Egyikük a 36 éves kétgyermekes családapa, Bagdi Lajos, a Linamar Hungary Zrt. munkatársa már 13 éve. Annak idején gépkezelőként kezdett dolgozni a cégnél.

– Onnan lettem sorhoz kötött gépbeállító, majd sorfüggetlen gépbeállító. A karrieremhez, hogy a műszaki osztályra be tudjak kerülni, kulcsfontosságú volt a mérnökképzés, mely során úgy érzem, rengeteg hasznos tudásra tettem szert, szemléletformáló hatása volt a mindennapi problémák megoldásában. Számos itt kapott feladat segített abban, hogy konstruktívan tudjak gondolkodni és minden kihívással szemben megoldani a problémákat – mesélte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.