- hirdetés -

Szokatlan vendégeket, az SOS. Gyermekfalu lakóit köszöntötték az idősek a Platán Idősek Otthonában hétfő délután. A gyerekek egy kis közös játékra, beszélgetésre érkeztek.

Az idén harmadszor rendez nemzetközi önkéntes tábort az SOS Gyermekfalvak. Rendszeres programjuk, tenni valamit a közösségért. Az év folyamán már voltak segíteni a kutya menhelyen, a Máltai játszótér felújításában segédkeztek, szemetet szedtek. A Portugáliából, Tajvanról, Oroszországból, Szerbiából érkezett önkéntesek, és a gyerekek ezen a délutánon együtt játszottak a Platán Idősek Otthona lakóival.

Mint a csoport vezetője, Meggyesfalvi Boglárka programkoordinátor elmondta, ezen a napon kifejezetten a gyerekek kérésére jöttek az idősek otthonába.
– Fontos tudni, hogy az SOS-ben olyan gyerekek laknak, akik valamilyen oknál fogva nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel, ennél fogva a nagyszüleikkel, az idősebb korosztállyal sincs kapcsolatuk. Nagyon érdekli őket, hogy ez a korosztály milyen, hiányzik nekik a nagyszülői szeretet, ezért nagyon jó, és támogatandó ötletnek éreztem, hogy ide jöjjünk önkénteskedni – mondta el a programkoordinátor.

Ezzel az egyébként kellemes hangulatú délutánnal a gyerekek felelősségvállalást is tanulnak, hisz ők vezették a játékokat, ők találták ki a feladatokat. Nem csak a gyerekek, de az otthon lakói is élvezték az együtt játszást. Izgatottan ikszelték a speciális bingó játék lapját és kiáltottak, ha kigyűlt a sor, de a szólánc is gyorsan végigfutott a termen.

Együtt válaszoltak és tették az ikszeket a bingó lapra fiatalok és idősebbek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A külföldi önkéntesek számára angolra fordították a kérdéseket, a szóláncba pedig angol kifejezések is kerültek a jóvoltukból. Szemmel láthatóan ők is jól érezték magukat az idősek otthonában.

A Portugáliából, Portóból érkezett Maggie kérdésünkre elmondta, azért választotta ezt a projektet, mert nagyon érdekelte, hogy működik a magyar gyermekvédelmi rendszer. A pszichológus végzettségű önkéntes eddigi tapasztalatai pozitívak e tekintetben és nagyon tetszik neki Magyarország.
– Orosháza csodás. Nagyon szimpatikusak a gyerekek, nagyon élvezem a munkát. A tábor jól szervezett, mindennek meg van a pontos helye és ideje. Jó itt lenni – tette hozzá a portugál lány.

Az önkéntesek és a gyerekek látogatása kicsit megpezsdítette a mindennapos rutint az idősek otthonában, de a szépkorúak és látogatóik is egy kellemes délután emlékét vihették magukkal a végén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.