- hirdetés -

A hőség tartósnak ígérkezik, de esőre is számíthatunk a következő napokban az előrejelzések szerint. Figyeljünk egymásra és magunkra is.

Citromsárga figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt az ország minden megyéjében Baranya megyét kivéve. A hőség tartósan megmarad Orosházán az előrejelzések szerint, tehát továbbra is figyeljünk egymásra és magunkra is. A hőmérő higanyszála 35 Celsius fokig is felkúszhat városunkban, a minimum hőmérséklet 18 fok lehet.

A kánikulában ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni.

A melegben jól esik a felfrissülés (Fotó: Rajki Judit)

Akik a vízpartokon tartózkodnak, azok kerüljék a déli órákban a napozást, és hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Fontos a megfelelő ruházat és a legfontosabb: senki ne hagyjon gyerekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban!

Azonban az elkövetkező napokban a hőség mellé társulhat az eső is, ezt támasztja alá az is, hogy Magyarország teljes területére egyes fokozatú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt. A héten az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Elsősorban az ország déli felén akár több 10 mm eső is lezúdulhat rövid idő alatt. Emellett néhol rövid ideig viharossá válhat a szél illetve kisebb jég is hullhat.

A napi középhőmérséklet az ország jelentős részén 25 °C felett alakul szerdán és csütörtökön is. A meleg idő és a felhőszakadás frontokat eredményezhet,amelyek hatást gyakorolhatnak a szervezetünkre. Nem árt ezért odafigyelni a tünetekre és felkészülni az esetleges problémákra. Az időjárás-változásokról írt cikkünk itt olvasható. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.