- hirdetés -

Ezen a nyáron igazán szeszélyes időjárásnak vagyunk kitéve, amit sokan nehezen viselnek. A különböző fronthatások tünetei a nyugtalanság, ingerlékenység, fejfájás gyerekeket, felnőtteket egyaránt megviselnek. Életmódunkkal védekezhetünk ellene.A frontérzékenység sokunk életének megkeserítője, hiszen a kellemetlen tünetek nem kímélnek senkit, korosztálytól függetlenül jelentkezhetnek.
Dr. Dani Győzőt az Orosházi Kórház non-invazív mátrix, kardiológiai szakágvezető főorvosát kérdeztük a problémáról.

– A fronthatások mindenkit érintenek, hiszen az időjárás-változáshoz mindannyiunk szervezete alkalmazkodik. Fronthatáskor a hideg és meleg levegő változik – ismertette dr. Dani Győző.
Hozzátette, a hideg- és melegfrontok, különbözőképpen viselik meg a szervezetet. A magyarokról elmondható, hogy inkább a melegfrontra érzékenyebbek.

A front-hatásokról dr. Dani Győzővel, az Orosházi Kórház szakágvezető főorvosával beszélgettünk (Fotó: Rosta Tibor)

– Legjobban a szív és érrendszeri betegségben szenvedőket viseli meg a hőmérséklet-változás. Hidegfrontkor előfordulhat, hogy megnő a szívinfarktussal kórházba kerülő betegek száma, melegfrontnál viszont figyelmetlenek az emberek, illetve a depressziós tünetek is fokozódnak – tájékoztatott a szakágvezető főorvos.
Mint ahogy dr. Dani Győző mondta, a frontok ellen próbál védekezni, és a változásra igyekszik reagálni olyankor a szervezet, amikor a bőrerek jobban kitágulnak, a légzés fokozódik, az agyi keringés változik. Ilyenkor az agyi erek kitágulnak vagy összehúzódnak, ami befolyásolja a koncentrációs képességet, és figyelmetlenebbek leszünk.

– A szívet és az érrendszeri keringést nagyban befolyásolják az időjárás-változások. A szívre fokozott munka hárul, így a szívinfarktusos, a billentyűbetegek és a különböző keringési elégtelenségben szenvedő szívgyenge betegek sokkal lassabban reagálnak ezekre a változó körülményekre – sorolta a főorvos.

Dr. Dani Győző kitért rá, jellemző, hogy fronthatás kapcsán a ritmuszavarok megnövekednek, ezek elsősorban inkább a melegfrontnál következnek be. A betegek általában a melegfrontot előre érzik, a hidegfrontot pedig épp ellenkezőleg: az arra érzékenyek a front megérkezése után tapasztalják a kellemetlen tüneteket.

A frontokhoz az egészséges szervezet könnyebben alkalmazkodik, mint egy beteg, bár a gyerekek is fokozottan érzékenyek ezekre a hatásokra.
– Ők még a növekedéssel együtt tanulják ezeknek az időjárás-változásoknak a hatásait kivédeni Ilyenkor a szülők is észreveszik, hogy a gyerekek nyűgösebbek, nehezebben lehet lekötni a figyelmüket – hangsúlyozta dr. Dani Győző.

A gyerekek is megérzik a frontok közeledtét (Fotó: Rosta Tibor)

A kardiológust arról is kérdeztük, hogyan lehet védekezni a kellemetlen tünetek, a fejfájás, a verejtékezés, a ritmuszavarok, a vérnyomás-emelkedés és csökkenés,a vérnyomáskiugrás, a szédülés, a látászavar és a hányinger ellen.

– Aki valamilyen betegségben szenved, nehezebben védekezik a fronthatásokkal szemben. Az életmóddal lehet leginkább védekezni, hiszen a rendszeres sportolás segíti az alkalmazkodást – hangsúlyozta a főorvos.

Kiemelte, nem tanácsos szeszes italt fogyasztani, mert a bőrerek keringését befolyásolja, ezáltal a szervezetnek nehezebb alkalmazkodnia a frontokhoz. A dohányzás pedig érszűkületet okozó hatása miatt kerülendő.

– Heveny fronthatáskor pihenéssel és elegendő mennyiségű folyadékbevitellel tudunk védekezni, s fontos, hogy a rendszeresen gyógyszert fogyasztók pontosan kövessék az előírást, illetve probléma esetén a háziorvos felkeresése javasolt – mondta a kardiológiai szakágvezető főorvos.

Dr. Dani Győző felhívta a figyelmet arra is, hogy melegfront esetén a reflexek tompulnak, figyelmetlenebbek lehetünk. Ezért lényeges a sebességhatár betartása, és a körültekintő magatartás, és hangsúlyozta a megfelelő folyadék bevitel szükségességét, így könnyebben elkerülhetőek az esetleges, figyelmetlenségből adódó problémák.

A nyári utazások során is figyeljünk a közlekedőkre, és ne feledjük pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget sem. Ha útnak indulunk ne feledjük, a front mindenkit megvisel, ezért legyünk megértőbbek, toleránsabbak embertársainkkal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.