- hirdetés -

Az elkövetkező napokban a meteorológiai előrejelzések szerint meleg, a szabadtéri tüzek kialakulásának kedvező idő lesz. Idén eddig csaknem 1700 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az esetek szinte kivétel nélkül emberi gondatlanságra vezethetők vissza.

Az elkövetkező napok magas napi átlaghőmérséklete miatt Bács-Kiskun és Csongrád megye területére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetén belül. Ez vonatkozik a tűzrakóhelyekre, a vasút és közút menti fásításokra, de az erdők mellett a parlag- és gazégetés is tilos.

Bár Békés megyében nincs érvényben tűzgyújtási tilalom, a hőségben nem árt tudnunk néhány egyszerű szabályt amellyel megelőzhetőek a szabadtéri tüzek.

Figyelmességgel megelőzhetőek a szabadtéri tüzek (archív fotó: Melega Krisztián)

Fontos, hogy a kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Például Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.

Lényeges szabály, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

Az erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Hogy hol van tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalának nyitóoldalán. A szabadtéren eltöltött családi kirándulás alkalmával, sütögetés után a tüzet fedjük be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni és ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

Utazáskor az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat. A Katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra is, erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet, illetve üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.