- hirdetés -

Minden évben helyi iparűzési adót kell fizetnie azon vállalkozóknak, akiknek telephelye az önkormányzat területén van. Ennek határideje minden évben május 31. Orosházán is. Tájékoztatónkból kiderül, mi is ez az adó és mi történik akkor, ha elmulasztjuk a befizetést? A helyi iparűzési adó a legszélesebb körben elterjedt és alkalmazott helyi adó. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre dr. Horváthné dr. Barta Edit, Orosháza jegyzője adott választ.
– Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység – ismertette a jegyző. Hozzátette, helyi iparűzési adót köteles fizetni az a vállalkozó, akinek a székhelye vagy a telephelye az adott önkormányzat területén található állandó jelleggel, vagy az önkormányzat területén ideiglenes jelleggel 30 napot meghaladóan vállalkozási tevékenységet végez.

Dr. Horváthné dr. Barta Edit elmondta, az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az alvállalkozói teljesítések értékével, a kutatás, kísérleti fejlesztés közvetlen költségével, illetve az anyagköltséggel. Az adó maximális mértéke az adóalap 2 százaléka.
– Ettől az önkormányzatok lefelé eltérhetnek, dönthetnek úgy is, hogy nem vezetik be. Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 5 000 forint – tájékoztatott a jegyző.

A bevallás benyújtásának határideje minden évben május 31. (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Adómentes valamennyi helyi adó alól az egyesület, az alapítvány, a közszolgáltató szervezet, a köztestület, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magánnyugdíjpénztár és – kizárólag a helyi iparűzési adó vonatkozásában – a közhasznú szervezetnek minősülő nonprofit gazdasági társaság. Mentes továbbá az iparűzési adó alól az adó alól a szabályozott ingatlanbefektetési társaság, annak elővállalkozása, illetve ezek projekttársasága, a beszerző, értékesítő szövetkezet.

A jegyző kiemelte, a fentieken túlmenően az önkormányzat is jogosult rendeletében adómentességet, adókedvezményt megállapítani a vállalkozó számára, a törvényi korlátok között.
– Az utóbbi években 3200-3400 között változik Orosházán a bevallásra kötelezettek száma – mondta, dr. Horváthné dr. Barta Edit. A bevallás benyújtásának határideje minden évben május 31. – Amennyiben valaki elmulasztja a határidőt, felszólítjuk a bevallás benyújtására, és ha a kitűzött újabb határidőre sem teljesíti, akkor mulasztási bírsággal sújtjuk – amennyiben megfelelő módon nem indokolja a késedelmet. Az éves bevételi terv az iparűzési adóból 2017. évre egymilliárd-ötszázötvenmillió forint volt, ezt egy kicsivel felülteljesült – hangsúlyozta a jegyző.

Dr. Horváthné dr. Barta Edit zárásként elmondta, Orosházán nagy adózónak számít az iparűzési adóban az, aki több, mint 10 millió forint adót fizet a tárgyévben. Ilyen nagy adózóból 2017-ben 24 volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.