- hirdetés -

Újabb nagyszerű eredményről kaptunk hírt a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából. Az intézmény 8.B osztályos tanulója, Nagy Tamás, az Öveges József Fizika Verseny országos döntőjében szerepelt.

Mint minden évben, idén is Győr városa adott otthont, az Öveges József Kárpát-medencei Fizika Verseny országos döntőjének. A nagyszabású megmérettetést az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat írja ki és az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem támogatásával zajlik, immár 28 éve.

A 14 éves korosztály versenyein a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok, illetve az általános iskolák nyolcadik évfolyamos diákjai indulhattak. Az első fordulóban mintegy 1400 diák vágott bele a nagy kalandba, akik közül két forduló után a 71 legmagasabb pontszámot elért tanulót hívták be a győri döntőbe. Köztük volt az orosházi Nagy Tamás, akit felkészítő tanára, Tompa Lajos kísért el. Őt kérdeztük a döntőről:

– Nagyon értékes számunkra, hogy eljutottunk idáig, hisz nagyon kis óraszámban tanulnak a diákjaink fizikát. A heti másfél óra (kéthetente három) eltörpül egyes, saját tanterv szerint működő gimnáziumok heti öt órája mellett. Nagyon sokat kell pluszban dolgozni, tanulni, hogy fel tudjuk venni velük a versenyt – kezdi a beszámolót Tompa Lajos.

A felkészítő tanár, Tompa Lajos és a versenyző, Nagy Tamás (Fotó: Rosta Tibor)

 Az „Öveges verseny” évek alatt kivívott magas rangját mi sem mutatja jobban, mint hogy a megnyitót számos egyetemi tanár jelenlétében, a győri városháza dísztermében tartják. A házigazdák, a szombati, hatszor egyórás verseny, és a vasárnapi eredményhirdetés mellé gazdag programot állítottak össze a gyerekeknek.

Hat óra – hat feladat

– A döntőn sokrétű felkészültségről kellett számot adniuk a diákoknak. Volt fizika történet, elméleti teszt feladatsor, kísérlet elemzés, számolásos feladat, mérési gyakorlat. Ez utóbbiban a versenyző kap egy tálcát, rajta néhány eszközzel és neki kell kitalálni a helyes műveleti sorrendet, ezt le kell jegyeznie. A végén, maga a mérés mindössze két pont, a lényeg, hogy milyen logika alapján, hogyan építi fel a sort, illetve rájön-e, melyik eszköz, milyen céllal van a tálcán – avat be a tanár úr.

A verseny utáni esti programban a Spektrum TV Brutális fizika című sorozatából jól ismert Hertlei Károly egyetemi tanár mutatott be érdekes kísérleteket a gyerekeknek.

A folyó és a gyurma

Az orosházi versenyző, Nagy Tamás szerint nem voltak egyszerűek a feladatok, de egy kis agymunkával meg lehetett oldani őket.
– Számomra a mozgásra vonatkozó feladat volt a legnehezebb, melyben egy folyó sebességét kellett kiszámolni, és itt csak későn jött az a bizonyos „isteni szikra”. Érdekes volt a sűrűség meghatározás, amikor egy pohár víz, egy darab cérna és egy kézi, digitális mérleg segítségével kellett egy darab gyurma térfogatát meghatározni és kiszámítani a sűrűségét – sorolja a tapasztalatokat Tamás.

Nagy Tamás egy kísérlet közben. Ősztől a Táncsicsban folytathatja (Fotó: Rosta Tibor)

A vasárnapi eredményhirdetésen kiderült, hogy Tamás a korosztályában, a 71 döntős (ha úgy tetszik 1400 induló) közül a 22. lett a rangsorban, mely az általános iskolás tanulók közt az országos tizedik helyet jelenti.

Az ifjú fizikus jövőre a Táncsics Mihály Gimnázium, matek-fizika szakos tanulója lesz, a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre azonban még nem tudott határozott választ adni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.