- hirdetés -

Az utóbbi években több százmillió forintos felújítások történtek a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma orosházi intézményében. A pályázati forrásoknak köszönhetően energetikai korszerűsítés zajlik, önerőből pedig az intézmény infrastruktúráját fejlesztik.

Mivel a Kossuth Lajos Szakképző Iskola az egyik legnépszerűbb közoktatási intézmény Orosházán, ezért a korszerű környezet megteremtése az egyik legnagyobb kihívás. Szerencsére az utóbbi időben folyamatos a törekvés a fejlesztésekre, melynek részleteiről Gajdács Tibor intézményvezetővel beszélgettünk.

– Az elmúlt néhány évben próbáltunk olyan beruházásokat megvalósítani, amik egyrészt a környezetünket teszik rendbe, másfelől erőfeszítéseket tettünk az energetikai hatékonyság növelésére, és természetesen az oktatás színvonalának gyakorlati területen való emelésére – magyarázta az intézményvezető.

A korábban a szakmunkásképző épületét kívülről „díszítő” rézszobrot újrahasznosították (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kollégium épületének felújítását tavaly fejezték be, amelyet pályázati forrásból fedeztek. Ennek keretében szigetelték a külső homlokzatot, kicserélték a nyílászárókat, és napelemeket telepítettek a tetőre. Emellett pályázati pénzből felújították a régi szakmunkásképző épületét, ahol szintén energetikai korszerűsítés történt. Ugyanebben a munkafolyamatban, de már önerőből cserélték le a harmincéves fűtőegységeket korszerű kondenzációs kazánokra.

– Odafigyelünk arra, hogy az oktatás színvonalát megfelelő szinten tartsuk, illetve erősítsük. Ehhez természetesen korszerű gyakorlati feltételek megteremtése is szükséges – fogalmazott Gajdács Tibor. Ennek keretében folyamatosak az eszközbeszerzések; szoftvereket, számítógépeket, mérőműszereket, szerszámokat és iskolabútorokat vásároltak. A tanév kezdetén az ápolók egészségügyi demonstrációs szobát kaptak, ahol minden berendezés megtalálható, amit egy kórházban az ápolók használnak.

Az új egészségügyi szoba: kórházi ágy, gyógyszeres szekrény, ambubaba és egyéb kórházi eszközök (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A fejlesztések természetesen nem állnak meg, az intézményvezető tervekről is beszámolt. Mint kifejtette, a hátsó udvarban álló, elhagyott épületben a felújítását követően női szabó oktatókabinetet alakítanának ki. Az új ipari varrógépek a napokban érkeznek meg.

A felújításokban egyébként az iskola tanulói is részt vesznek, az udvar térburkolásában a kőműves növendékek, a festésben pedig a szobafestő és mázolónak készülő diákok segédkeztek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.