- hirdetés -

Sok érdeklődőt vonzott Jusztin Balázs festménykiállításának megnyitója április 6-án, délután a Petőfi Művelődési Központ színháztermi előterébe. Az alkotót születésnapja alkalmából is köszöntötték.

Jusztin Balázs, aki 2004-ben kezdett el aktívan festeni, betöltötte a 75. születésnapját. Ez a tárlat apropója, amely az Igazság odaát van! címet viseli.

A kiállított képek 10 évet ölelnek fel 2008-tól napjainkig, és három részre tagolódnak. Az első rész egy 2008-ban megfestett vízmolekulából, illetve az azt követő alkotásokból áll. A második csoport a GX címmel jelöltek, melyeket a galaxisok forrongó, állandóan változó világa inspirálta. A harmadik sorozat az ÜL/MX címmel jelöltek. Ez a sorozat az űrlények és matematikai mátrix hálóját mutatja be a művész által. 

 A kiállított képek 10 évet ölelnek fel 2008-tól napjainkig (Fotó: Pirer Kata)

Jusztin Balázs elmondta, a kiállításon megjelent képek az ismeretlent keresik és olyan nagy kérdéseket feszegetnek mint például, hogy hol vagyunk a világegyetemben. 

– Az absztrakt festészettel 2008-ban kezdtem foglalkozni, mikor a víz éve alkalmából megfestettem az egy molekula víz című képet. 2018-ra pedig elkészültek ezek a lírai mentalitásban megalkotott képek – fogalmazott az alkotó. Hozzátette, a festmények alapvetően vászonra és kartonra készültek, akril festékkel dolgozott, a kontúroknál alkoholos filccet használt.

A kiállításon Bodrogi Béla köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület hagyománya, hogy a kerek évfordulósokat egy önálló kiállítással köszönti. Hozzátette, Jusztin Balázs az elmúlt években modernizálta látásmódját és most különleges módon, különleges képeket alkot.

Az alkotó által elénk tárult kozmikus világ megigézi, olykor zavarba ejti az embert (Fotó: Pirer Kata)

Brachna Judit, az Orosházi Ipartörténeti és Művészettörténeti Alapítvány kuratóriumi tagja nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében hangsúlyozta, az alkotó által elénk tárult kozmikus világ megigézi, olykor zavarba ejti az embert, titkok sokaságát rejti magában. Megannyi apró molekulából áll, s ebben a világban minden ember az univerzum egy molekulája. Beszédét úgy zárta: nyugtalan az ember meg szeretné ismerni a jövőt. 

A kiállításmegnyitót a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei színesítették furulya előadásaikkal. Az ünnepélyes megnyitó zárásaként pedig tortával is köszöntötték a születésnapos alkotót, Jusztin Balázst.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.