- hirdetés -

Az orosházi kezdeményezésből országos méretűre duzzadt mozgalom, a „Veszíts el egy könyvet” tizedik születésnapjához érkezett. A Justh Zsigmond Városi Könyvtár idén márciusban is nagy könyvelhagyó hétvégét szervez.

Orosházáról, közelebbről a könyvtár jelenlegi igazgatójától, Buzai Csabától, és Lakner Pálnétól, az egyik olvasótól származik a játék ötlete. A mottója is ugyan az a kezdetektől fogva: legyen egy hétvége, amikor sok-sok könyvszerető ember veszíti el egyszerre valamelyik kedves könyvét, hogy azt más megtalálhassa, elolvashassa, és később újra elveszíthesse.

Tíz éve néhány blog kezdett foglalkozni ezzel a kezdeményezéssel, és az internetnek hála, szinte pillanatok alatt tett szert országos népszerűségre.

Idén tizedszer lesz könyvelhagyó hétvége (Archív fotó: Rajki Judit)

Ugyancsak hagyomány, hogy a Városi Könyvtár a könyvelhagyó hétvégére valamilyen plusz programmal is készül olvasói számára. Ezúttal a köztévé egykor sokat foglalkoztatott kulturális riportere, Lévai Balázs lesz a vendég, akinek Beállás című fikciós regényét mutatják be a közönségnek március 23-án 17 órai kezdettel.

A tizedik évfordulóra a könyvtár idén is szervezett játékot a játékban, amelynek fődíja egy több mint tízezer forint értékű könyvcsomag, valamint két darab, gyopárosfürdői, kétszemélyes, élményfürdő belépő.

A március 23-25 közötti játékra bárki benevezhet, akinek van egy (vagy több) olyan könyve, amit szívesen ajánlana másoknak, de éppen nem szakad meg a szíve, ha „elveszíti”, hogy valaki más megtalálja, elolvassa és esetleg újból elveszítse. A játékban-játékban is egyszerűen lehet rész venni:

  1. Keress a polcodon egy olyan könyvet, amit szívesen ajánlanál másoknak, de mégsem törik össze a szíved, ha elhagyod.
  2. Regisztráld a könyved a http://veszitsel.konyvtar.hu/ weboldalon, és ragaszd bele az így kapott elveszítési nyilatkozatot a könyv egyedi azonosítójával.
  3. Veszítsd el a könyved! A parkban egy padon, vagy kedvenc kocsmád pultján, vagy a suliban egy ablakpárkányon. Vagy bárhol, ahol sok ember megfordul.
  4. Ennyi. Ha szerencséd van, a könyvet olyasvalaki fogja megtalálni, aki nem csak, hogy elolvassa az elveszítési nyilatkozatot, de a http://veszitsel.konyvtar.hu/ oldalon jelzi is a megtalálást. Erről te e-mailt is fogsz kapni.
  5. A megtaláló később ugyancsak elveszítheti a könyvet, amit valaki más megtalálhat, és azt jelezheti is a neten. És így tovább, és így tovább.

 Lehet tehát kutakodni a könyvespolcokon, de aki esetleg nem találna alkalmas könyvet, de mindenképp szeretne a játékban rész venni, forduljon a Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosaihoz. Segíteni fognak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.