- hirdetés -

Orosháza legnagyobb adózói között szerepel az orosházi AKG Zrt., mely küzdelmes évet tud maga mögött a vezérigazgató jellemzése szerint. Gál Imre az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. vezérigazgatója elmondta, 2016. második és 2017. első féléve olyan negatív hatással volt a cégre, mely az eddigi 2–2,2 milliárd forintos árbevételeiket mintegy 700 millió forintra csökkentette.

-Ez alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt a General Elektric gázturbina üzletága technológiai módosítás miatt kovácsdarabra állt át, öntödei kapacitásunk 45 százalék, árbevételünk közel 50 százalékát vesztettük el. Másrészt, meghiúsult az egyiptomi vasúti tender, melyben a 700 személykocsi forgóváz öntvényeinek gyártásában lettünk volna érdekeltek egy 3,5 éves projektben – fogalmazott Gál Imre.

Vasúti járműalkatrészek készülnek az AKG öntödéjében.  (Fotó: Rosta Tibor)

A vezérigazgató elmondta, ezen projekt értéke mintegy 2,5 milliárd forint lett volna, éves szinten ez körülbelül 600 millió forintos árbevétel kiesést jelentett.
Így nem maradt más hátra, mint a lehető leggyorsabban új piaci lehetőségeket keresni, új termék, termékcsaládot bevezetni, ezzel egyidejűleg a létszámot a termelési volumenhez igazítani, illetve a költségcsökkentés.
-Helyzetünket nehezíti és nehezítette az új termékek bevezetésének átfutási ideje, mely a szerződéskötéstől a sorozatgyártásig 9-12 hónapot vesz igénybe – fogalmazott Gál Imre.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a sok probléma között történtek pozitív fordulatok is az AKG Zrt. életében.
-Sikerült a Társaság eredményét a 2016. évihez képest javítani, fizetőképességet fenntartani és új piacokat tudtunk a vasúti járműalkatrész gyártásunkba bevonni. Ez elsődlegesen az Alstom Grupp Francia és németországi vállalatait jelenti – hangsúlyozta, hozzátéve az Alstom 2017. évi termékbevezetéseik eredményeként 2018–ban 450 millió Ft rendelésállományra számítanak, melynek jelentős része már szerződéssel fedezett.

A Gál Imre zárásként elmondta, 2018- ra a várakozásuk az árbevétel növelése, illetve az eredményes gazdálkodást is célul tűzték ki. Terveik szerint 1,8 milliárd forintos árbevétellel és pozitív eredménnyel zárhatnak majd. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.