- hirdetés -

Rendhagyó esemény házigazdája volt február 27-én az Orosházi Járási Hivatal: kiállításmegnyitónak adott otthont. A hetedik alkalommal kiírt Adventi Rajz- és Szépíró Pályázat díjazott alkotásaiból álló tárlatot adták át a nagyközönségnek.

Mezőkovácsháza után érkezett Orosházára a népszerű kezdeményezés legszebbnek ítélt alkotásait felvonultató tárlat. Lustyikné Papp Anikó hivatalvezető köszöntőjében kiemelte, nem mindennapi számukra a mai esemény, hiszen először adnak teret kulturális programnak.
– Azt gondolom, hogy a kissé száraz munkanapokat mindenképp megszínesíti a kiállítás. Ha végigtekintünk a tárlaton, azt láthatjuk, hogy az alkotásokat létrehozó gyermekkezek szívvel-lélekkel dolgoztak, beleöntötték rajzaikba, írásaikba vágyaikat, elképzeléseiket, megismerhetjük a kis Jézusról alkotott képüket. Mindez talán ezt a hivatali környezetet is meghittebbé képes varázsolni – fogalmazott.

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója (b), Lustyikné Papp Anikó járási hivatalvezető, Dávid Zoltán polgármester és Simonka György ötletgazda a megnyitón (Fotó: Rosta Tibor)

A kiállított alkotásokat több mint 2600 gyermek, illetve fiatal megközelítőleg hétezer beküldött pályamunkájából válogatta ki egy huszonhét tagú zsűri, köztük Palyov Pálné nyugdíjas pedagógus az Orosházi Járásból.
– A rengeteg alkotás megkívánta, hogy ennyien bíráljunk. Évfolyamonként kellett kiválasztani az első három helyet érdemlő alkotást. Ezt volt a legnehezebb, mert inkább öt vagy tíz olyat találtunk, amikre azt mondhattuk, hogy biztosan dobogósak. Ezt látva kezdtek érkezni a felajánlások különdíjakra, így nem csak három-három, hanem sokkal több díjat tudtunk kiosztani – mondta el a megnyitón hozzátéve, vélhetően több olyan idős ember van, akinek csak a pályázatra beküldött rajz vagy szépírás került a karácsonyfája alá.

Örömet adni

A pályamunkák ugyanis nem csak az alkotói kedvet mutatják, hagyományosan az örömszerzés egy különleges formája is a kiírás része.
– Emlékszem, azon gondolkoztunk az első évben, hogy mit tegyünk a beküldött rajzokkal. Nem volt mindegyik műalkotás, de mind szívből jött. Eszünkbe jutott, hogy biztosan vannak olyan egyedülálló idős emberek, akik talán örülnének nekik, így eljuttattuk hozzájuk. Bízom benne, hogy örömet szereztünk számukra nem csak az ünnepi időszakban, de a mindennapokban is – elevenítette fel a kezdeteket Simonka György országgyűlési képviselő, aki emellett fontosnak érezte azt is, hogy alkotás közben a gyerekek óvodástól középiskolás korig ismerjék meg a karácsonyhoz kötődő bibliai történetet, vegyék kézbe és forgassák a szentírást.

A megnyitó és tárlat főszereplői a gyerekek alkotásai (Fotó: Rosta Tibor)

Hogy mindez egy járási kormányhivatal auláját díszítheti, abban nagy szerepe van az államigazgatás átalakításának.
– Nyitott hivatallá váltunk, és a mindenhatóság helyett egy segítő, közreműködő funkciót kívánunk betölteni. Ezen túl a kormányhivatalnak a társadalomszervezésben is fontos szerepe van, ezért tesszük a hivatalokat ügyfélbaráttá, komfortossá, kényelmessé. Az itt kiállított rajzok pedig úgy érzem, mindannyiunk arcára mosolyt csalnak, amikor belépünk az épületbe – fejtette ki Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

A pályázati felhíváshoz a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakoztak egyházi és állami fenntartású oktatási intézmények közösségei Nagyszénástól Battonyáig, Tótkomlóstól Kevermesig, és a számos különdíj mellett valamennyi alkotó ajándékkal gazdagodott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.