- hirdetés -

Hamisítatlan falusi disznótort szervezett vendégeinek az Alföld Gyöngye Hotel február 10-én. A rendezvény a kikapcsolódás mellett a vidéki hagyományok őrzését és felelevenítését is szolgálta.

Egy wellness szállodában szokatlan hangra ébredt ma az Alföld Gyöngye Hotel vendégeinek egy része: disznópörzsölő jellegzetes morgása zavarta meg a csendet. A korábban kelők pedig munka közben is láthatták a szerkezetet, a szálloda fedett átjárójában ugyanis egy 180 kilós jószág megtisztításán dolgoztak az Orosházi Kolbászklub tagjai.

Stábunk érkezésekor, 8 óra tájban már csaknem teljesen elkészültek ezzel a munkafolyamattal, minden disznóvágások alfájával. Pontosabban az első mozzanat mégsem ez, hiszen egy valódi, alföldi disznótor nem kezdődhet jóféle házipálinka nélkül. Ezzel most is megkínálták az érdeklődőket, nem is akárhogyan.
– A sertésnek van a körmén egy nagyon kemény szaruréteg, ami védi, és egyben lejön róla. Olyan, mint egy kis pohár. Ma reggel kiderült számomra, hogy ebből ragyogóan lehet pálinkázni – osztotta meg nevetve legfrissebb tapasztalatait a szolnoki Keresztúri László hozzátéve, hogy ő Szabolcsból származik, ahol nem pont így készítik az étkeket, mint Békésben, ezért kíváncsian várja a toros ebédet.

A jókedvű böllérek egyike (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A szervezők ugyanis nem csak a látványra, de az ízekre is figyeltek. A reggelire feltálalt hagymásvért, és a kísérőként mellékelt tepertőt egyéb disznótoros fogások követték.
– Délben tradicionális orjaleves, illetve a toroskáposzta fogadja a vendégeket svédasztalon, vacsorakor pedig a toroskáposztát, a sülteket, valamint a hurkát és kolbászt kínáljuk nekik – részletezte a mai menüt Ottlakán Tibor, a hotel vendéglátásért felelős vezetője.

Mint mondta, a rendezvény a változó vendégigények eredménye.
– A különböző felmérések szerint a vidéki szállodákat felkeresők egyre inkább igénylik a hagyományos falusi programokat. Ezt az irányt követve gondoltunk a disznótorra, hiszen nem sok ennél tradicionálisabb esemény van itt a Dél-Alföldön – emelte ki. – Ennek megfelelően a szúrást kivéve minden mozzanatot felvonultatunk: a pörzsöléstől a bontáson át a toros ételek elkészítéséig.

Körmöspálinka Alföld Gyöngye módra (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A megvalósításban az Orosházi Kolbászklub szakavatott böllérei segédkeztek, nem az első alkalommal.
– Tavaly már volt egy hasonló rendezvénye a szállodának, akkor is mi jöttünk, most pedig szintén örömmel mondtunk igent egy bemutató disznóvágásra – fogalmazott Vígh Antal, aki úgy véli, kuriózum, amit a vendégeknek nyújtanak. – Elsősorban azokra gondolok, akik nem falun laknak vagy laktak, és nem láttak még ilyet. A panelrengetegben, de még a kertvárosi részeken sem nagyon élhetik át ennek a hangulatát. Viccesen fogalmazva, itt kiderül, hogy a Pick szalámi nem a polcon terem – fejtette ki látható jókedvvel. – Mindent úgy csinálunk, ahogyan Békés megyében szokás, és nagyon tetszik az érdeklődőknek. Van, aki a jószág megpörkölt füléből kér kóstolót, akad, aki kaparni szeretné a disznót, és olyan is, aki jelentkezett, hogy beszállna a bontásba – sorolta mosolyogva.

A sikerre való tekintettel a rendezvény nem marad folytatás nélkül, márciusban várhatóan újabb, zenés ébresztővel kibővített toros hétvégét szervez a szálloda. A távolabbi tervek között pedig egy, vendégeknek meghirdetett kolbászgyúró verseny is szerepel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.