- hirdetés -

A Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László 2017-ben közel 4 millió forintot adományozott az Orosházi Kórháznak műszerbeszerzésre. Az ebből vásárolt eszközöket ünnepélyes keretek között adták át január 29-én a kórház Technológiai Tömbjében.

Az átadót Duray Gergő, a kórház főigazgatója nyitotta meg, köszönetet mondva a Szeged-Csanádi Egyházmegyének és a képviseletében megjelent Iványi László esperesnek. Kiemelte, a vásárolt eszközök a sebészet, az intenzív anesztézia és az újraélesztő team orvosait segítik majd a mindennapi munkájukban.
– Egy bipoláris szövetegyesítő rendszerről és egy defibrillátorról van szó. A Kiss-Rigó László által felajánlott összeget a tavalyi kórházi bálon gyűjtött pénzből egészítettük ki – tájékoztatott dr. Duray Gergő.

A főigazgató hozzátette, az Orosházi Kórház a támogatásnak köszönhetően két olyan eszközhöz jutott, amelyeknek a következő években fontos szerepük lesz és már használják a kollégái.

Az átadó részeként a kórház szakemberei látványos bemutatóval szemléltették a berendezések működését. A defibrillátort egy baba, a bipoláris szövetegyeztető rendszert egy nyers hússzelet segítségével mutatták be.

A szövetegyesítő rövidebb időtartamú műtétet tesz lehetővé, kevesebb vérveszteséggel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Utóbbi egy olyan sebészi vérzéscsillapító és szövetvágó eszköz, ami nagy segítség a műtőben.
– Ez az eszköz alkalmas arra, hogy olyan betegeket is ellássunk, akiket korábban nem tudtunk, ráadásul sokkal gyorsabban. Lerövidül a műtét időtartama, kevesebb a vérveszteség. Ezek a faktorok azok, amik meghatározzák az eredményeinket, a műtét utáni lábadozás idejét és a műtét utáni életvitel minőségét – emelte ki Sahin-Tóth Gábor, a kórház műtővezető főorvosa.

A szövetegyesítő mellett vásároltak egy Innomed kombinált betegmonitor és bifázisos defibrillátor készüléket is.
– Egy mobil, XXI. századi követelményeknek megfelelő defibrillátor minden előnyét megtestesíti, kombinálva a beteg szinte minden paraméterét monitorizálni képes, összetett monitorrendszerrel.  Ez egyszerre képes a szív frekvenciájának, ritmusának, oxigenizációjának és a beteg anyagcseréje során termelődő szén-dioxid szintnek mérésére, egybeépítve az újraélesztés során talán legsűrűbben használt defibrillátor funkcióval – hangsúlyozta Hegedűs Attila, a kórház központi aneszteziológiai és intenzívterápiás osztályának szakorvosa.

A monitort minden nap, az ellátások minden szintjén tudják alkalmazni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hegedűs Attila elmondta még, a műszer monitorrészét az intenzív, komplexintenzív terápia és a beteg transzport során használják. Mivel a modern betegbiztonságot szem előtt tartó egészségügyben  nélkülözhetetlen paramétereket integrálja, így a monitort nap mint nap, az ellátások minden szintjén tudják alkalmazni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.