- hirdetés -

Az ország különböző részeiről érkeztek idén tenyésztők Orosházára, a Kossuth Lajos Szakképző Iskolába, ahol a 60 éves fennállását ünneplő Orosházi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete szervezett kiállítást. 

Alapításának hatvanadik évfordulóját ünnepelte idén január 27 és 28-án az Orosházi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete. A jubileum alkalmából ezen a két napon tartott  az egyesület galamb- és díszbaromfi kiállítást a Kossuth Lajos Szakképző Iskolában. A madarak és a zsűrik már pénteken ellepték az iskola tornatermét, hiszen a zsűrizés 26-án a reggeli órákban kezdődött, megtekinteni a kiállítást szombaton és vasárnapon lehetett.

Kovács László az Orosházi Galamb- és kisállattenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, 1958 június 21-én alakult meg az egyesület, orosházi tenyésztők jóvoltából.
– Jelenleg 24 fővel működik az egyesületünk. Nagyon örülünk annak, hogy most az iskolától is van pár érdeklődő fiatal, akik komolyabban gondolják a galambászatot, és később talán tagjai is lesznek az egyesüle8tnek – mondta az elnök.

Az idei kiállításon 289 galamb, illetve 12 díszbaromfi található (Klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Méltán büszkék a Floszberger vándorserlegükre, amelyet egyesületük egyik alapító tagjáról neveztek el. Floszberger István 2010-ben hunyt el, addig tag, és egy ideig egyesületi elnök is volt.
– Ez egy örökös vándorserleg, amely a kiállításon lett idén is átadva. A hategyedes csapatversenyben szereplők közül a legmagasabb pontszámú csapat kapta, és a következő kiállításig a nyertesek tulajdonában van ez a serleg.

Az idei kiállításon 289 galambot, illetve 12 díszbaromfit láthattak az érdeklődők. Az ország különböző részeiről érkeztek tenyésztők, többek között Budapestről, Törökszentmiklósról, Csongrádról, Szegedről, illetve Békés megye több településéről is voltak résztvevők.

A Budapesti Galambfajták Kubjának elnöke, Csernei István elmondta, kilenc éve alakult a fajtaklub, ami a ritka, kihalás szélén álló, megmentésre váró budapesti galambfajtákért jött létre. Ennek a klubnak létrehozásában nagy szerepet játszott az orosházi Kovács László.
– Egyik évben Dunántúlra, másik évben az alföldre utazunk, oda ahol vannak tagtársaink. Klubunkban hat fajtát gondozunk, a kiállításra ebből néggyel érkeztünk, szám szerint hatvan madárral vettünk részt a kiállításon – tájékoztatott Csernei István.

Bírálatnál a különböző galamb fajtacsoportokat vizsgálják a szakértők (Klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A kiállításon szereplő madarakat szigorú szabályok alapján zsűrizik, így a vizsgálatot végző bíráknak is nagy szakértelemmel kell rendelkezniük. A vezető zsűri csak a legmagasabb képzettségű, úgynevezett A kategóriás bíráló lehet.
– A bírálatnál a különböző galamb fajtacsoportokat vizsgáljuk. A nagytestű galambok, a díszgalambok és a röpgalambok fajtájához választják ki azokat a bírálókat, akik ezekhez a madarakhoz értenek. Ezután kérik fel őket arra a galambszövetségen keresztül, hogy a helyi kiállításon az azonos fajtákat elbírálják – emelte ki Kérdő Lajos A kategóriás bíráló, aki a bíráló felügyeletet látta el a kiállításon.

Floszberger István vándorserleget Bagi Zoltán orosházi tenyésztő nyerte az erdélyi duplakontyos bukógalamb kollekcióval.

A rengeteg különleges galambot és díszbaromfit január 27-én este 20 óráig, január 28-án pedig délig tekinthették meg a kiállításra látogatók.
A galambverseny nyertese, aki kezébe vehette a Floszberger István vándorserleget, Bagi Zoltán orosházi tenyésztő, az erdélyi duplakontyos bukógalamb kollekciójával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.